NordenBladet — 20. Augusti Klubi pidas täna Toompea lossi Valges saalis oma traditsioonilise piduliku koosoleku. Kokkutulnuid tervitasid Riigikogu esimees Henn Põlluaas ja peaminister Jüri Ratas.

Riigikogu esimehe Henn Põlluaasa sõnul on Eesti riigi loomine 1918. aastal ja taastamine 1991. aastal kordumatud ja ülevad ajaloolised tähtsündmused. „20. augusti otsus sümboliseerib meie rahva jaoks tõeliselt monumentaalset hetke, uue ajastu algust, tagasitulekut kommunistlikust surmavallast,“ ütles Põlluaas. Riigikogu esimees tänas kõiki 20. Augusti Klubi liikmeid ja eesti inimesi, kes aitasid kaasa Eesti taasiseseisvumisele.

Peaminister Jüri Ratas avaldas tänu neile 69 naisele ja mehele, kes 29 aastat tagasi õhtusel tunnil ütlesid oma ajaloolise sõna Eesti riikliku iseseisvuse taastamiseks. Valitsusjuhi sõnul andsid nad enda isikliku saatusega riskides meile kõigile midagi hindamatut – taas vabanenud Eesti. „See, mis on vabadus ühele väikesele rahvale, see ongi unistus, mis meile on tõeks ja reaalsuseks tehtud,“ lausus Ratas. Ta tänas kõiki, kes meie riigi taastamise ja ülesehitamise heaks on pingutanud ning soovis jõudu Eestile.

Päevakohase ettekandega esinenud 20. Augusti Klubi liige Ants Veetõusme meenutas oma sõnavõtus Eesti omariikluse taastamist, koostööd paljude rahvusvaheliste organisatsioonidega ning Balti koostöö tähtsust. Tänastele Valgevene sündmustele viidates ütles ta, et selle põhjal on näha, mis juhtub riigi ja rahvaga, kui võim võõrandub rahvast. „Peame pidevalt jälgima, mis toimub meie ümber,“ lisas Veetõusme.

20. Augusti Klubi ühendab inimesi, kes kuulusid 1990. aastal valitud Eesti Vabariigi Ülemnõukokku ja hääletasid 29 aastat tagasi Eesti iseseisvuse taastamise poolt.