NordenBladet – Muhu sukki võib pidada maailma kudumiskultuuri tippteosteks: neid iseloomustab peenikesest lõngast uskumatult tihe kude, ülikeerulised kirjad ja pööraselt säravad värvid. Näitust “Meie argipäeva vidussepidamise aeg” näeb Eesti Rahva Muuseumi osalussaalis alates 8. augustist.

Näitusel on u 150 sukka. Pooled neist on kootud tänapäeval vanade tavade järgi; uute kõrval saab aga näha kõiki Eesti muuseumites leiduvaid vanu Muhu kirisukki.

Sukkade autorid on Facebooki grupi Kudujate Koopiaklubi liikmed, 61 vahvat naist, kes andsid kahe aasta eest lubaduse kududa jaanipäevaks ehtsad Muhu sukad. “Kui vanasti tulid Muhus naised ühte perre kokku ja veetsid hämarat aega koos kududes ning juttu puhudes, siis nüüd võtsime vardad kätte Muhus, Viljandis, Brüsselis jm-l. Kuigi erinevates paikades, kudusime siiski koos ja ajasime ka juttu, seda e-teel. Me nautisime igat hetke neist sadadest kudumistundidest,“ rääkis üks näituse kuraator Anu Pink.

„ERMi osalussaalis on mitmed võimsad grupid end juba tutvustanud: kogujad, suusatajad, õpilased jt. Nüüd on see ruum ägedate naiste päralt, kes hoiavad Eestis ja mitmel pool maailmas moodsal viisil alles meisterlikku oskust, Muhu värvikirevust ja ilu,“ sõnas ERMi näituste juht Kristjan Raba ja märkis, et näitus sobib hästi tänavusse digikultuuri teema-aastasse – hoiavad kudujad kontakti, vahetavad teadmisi-kogemusi ja surfavad kultuuripärandi andmebaasides ju just veebi vahendusel.

Sukki näeb osalussaalis 8. augustist kuni 31. jaanuarini 2021. Näitus “Meie argipäeva vidussepidamise aeg” on ERMi näituseideede konkursi „Oma näitus 2019“ võitja, selle kuraatorid on Anu Pink, Anu Kabur, Anneli Kenk ja Heli Kiverik.

Lisa saab lugeda muuseumi kodulehelt. ERMi poest saavad huvilised soetada näituse kahekeelse kataloogi.

Lisainfo:
Näituse kuraator ja FB grupi Kudujate Koopiaklubi asutaja ja administraator Anu Pink, anu@saara.ee, tel 50 42 360
ERMi näituste juht Kristjan Raba, kristjan.raba@erm.ee, tel 55 10 262







Muhu sukkade näitus “Meie argipäeva vidussepidamise aeg” ERM´i osalussaalis. Fotod: 6x NordenBladet / Helena-Reet Ennet

Avafoto: ERM