NordenBladet – Kolmest küljest merega piiratud Haapsalu mahub 10,59 km2 suurusele maatükile. Vanalinn asub kahe oosiga poolsaarel, mis jätkub loodes mandriga ühinenud laidude ahelikuna – holmidega. Holmide vahel on madalad veekäärud – Suur ja Väike Viik. Haapsalu miljööväärtusliku vanalinna võib jagada keskaegseks ja 20. saj. alguse kuurordipiirkonnaks. Keskaegne osa on piiskopilinnuse ala koos keskaegse Kooli, Jaani, Vee, Linda, Rüütli ja Väike-Mere tänavavõrgu ja ehitistega. Seda ümbritseb kuurordi kõrgajast pärinevate puitpitsiliste majade vöönd koos Promenaadi, Aafrika ranna ja parkidega.

KUHU MINNA, MIDA TEHA HAAPSALUS?

1. Haapsalu piiskopilinnus ja toomkirik (pikemalt loe ja pilte vaata SIIT)
13. sajandil rajatud Haapsalu piiskopilinnus ja toomkirik on üks paremini säilinud keskaegseid ehitisi Eestis. Konvendihoones asub muuseumikompleks: näitusesaalid linnuse leidudega ja salapärased võlvkeldrid, Bonifatsiuse nime kandev alkeemialaboratoorium ja keskaegseid ravivõtteid tutvustav hospidal. Ronida saab kellatorni tippu, kust avaneb kaunis vaade Haapsalule. Linnuse vallikraavis on lastele rajatud põnev keskaegne mänguväljak.



2. Valge daami aeg (loe lähemalt SIIT)
Augusti täiskuuöödel toimuvad Valge daami päevad toovad Haapsallu külastajaid nii Eestist kui välismaalt. Tuhanded inimesed sõidavad siis Haapsallu, et daami kasvõi viivuks aknal näha. Daami ilmumise ajal Haapsalu pidutseb — peetakse Valge Daami aega, kus terve linna on vallutanud kontserdid, etendused, näitused ja peod.

Valge Daami lugu: 14. sajandil ehitati Haapsalu toomkirikule ümar ristimiskabel, mille aknale ilmub augusti täiskuuöödel valge naisterahva kujutis. Legendi järgi olla üks toomhärradest poisiriietes naisterahva enda juurde lossi toonud. Pettus avastati ja kloostriseadust, mis keelas naisterahva jalal üle kloostri lävepaku astuda, rikkunud neiu müüriti ristimiskabeli seina sisse. Sama tütarlaps käivatki end Valge Daamina kabeliaknal näitamas.

Haapsalu kultuurielu on aktiivne ja sündmusrikas, seda eriti suvel, mil on raske leida festivalidevaba nädalavahetust. Haapsalu Õudusfilmide festival, Augustibluus, Vanamuusikafestival on vaid väike osa Haapsalus kevadistest ja suvistest suurüritustest. Festivalide vahele mahub veel hulk väiksemaid kontserte ja etendusi. Toomkiriku ja linnuse kõrval on suvisel ajal suurepärased kontserdipaigad kuursaal ja Promenaad, rääkimata renoveeritud kultuurikeskusest, mis on talvine kultuurielu keskpunkt.

3. Haapsalu rannapromenaad
Omal käel jalutuskäik Haapsalu Promenaadil algab Läänemaa Muuseumi ja lõpeb Rannarootsi muuseumi juures. Rohkem kui tunni aja jooksul saad ülevaate Promenaadi ajaloost ja Haapsalu peamistest vaatamisväärsustest nagu Kuursaal, Päikesekell ja Tshaikovski pink. Lisaks nendele tuntud objektidele näed ka uusi atraktsioone nagu Allika paviljon, vabaõhu tantsuplats, paadisild, supelsild, lehtla ja Kuursaali terrass.


4. Haapsalu Kuursaal
(Promenaadi tänav 1, Haapsalu linn, Haapsalu 90502)

Mereäärsele Promenaadile 19. saj. lõpus rajatud puitpitsiline Kuursaal ja Kõlakoda on ainsana Eestis säilinud algkujul. Kuursaal oli 20. saj. I poolel ja on ka tänapäeval üks Haapsalu suvituselu keskpunkte. Huvitav teada: 1898 paiknes maja esialgu pea täielikult meres, hiljem hoone otstes olnud väikesed lahekäärud täideti ning kaldakindlustus sai tänase kuju. Kuursaali koos kõlakojaga oli Vene keisrikoja ja Peterburi kõrgklassi lemmikkoht. Nõukogude ajal kasutati Kuursaali laona.





5. Haapsalu Tagalaht ja Promenaadi linnuvaatlustorn
(Promenaadi tänav 3, Haapsalu linn, Haapsalu 90502)
Suurema osa aastast on Haapsalu Tagalaht põnev linnuvaatluskoht. Sul ei ole vajadust minna linnast välja, vaid külasta Promenaadil asuvat 15m kõrgust linnuvaatlustorni. Sealt saad täieliku ülevaate lindude elust Haapsalu ja Noarootsi vahel. Jäämineku ajal aprillis-mais täitub laht luikede ja erinevate pardiliikidega, sügiseti septembris ja oktoobris on põnev jälgida hanede ja sookurgede väljalende.





6. Haapsalu vanalinn – imelised tänavad, väiksed armsad poed ja kohvikud

 





7. Uuemõisa mõis Haapalus
(vaata pilte ja loe pikemalt SIIT)
Haapsalu kesklinnast paari km kaugusel asuvat Uuemõisa mõisa on esmamainitud 1539, mil see oli piiskopimõis. 17. saj. de la Gardie’dele kuulunud mõisa viimane võõrandamiseelne omanik oli vürstinna Jevgenija Shahhovskaja. 1833. a. püstitati mõisa kahekorruseline järelklassitsistlik peahoone. 1920tel ehitati hoone Karl Burmani projekti järgi ümber, lisades talle muuhulgas ka pikad ühekorruselised tiibhooned. Sellega moodustus hiigelpikk ehitis. Praegu asub hoones Uuemõisa Lasteaed – Algkool. Mõisa Valge saal on hea kontserdipaik.

8. Rannarootsi muuseum Haapsalus (suurt galeriid muuseumist ning rohkem infot leiate SIIT)
(Sadama tänav 32, Haapsalu linn, Haapsalu 90502)
1992. aastal Haapsalus asutatud Rannarootsi muuseum (rootsi keeles Aibolands Museum) tutvustab tuhandeaastast rannarootsi asustust Eestis. Püsinäitusel tutvustatakse eestirootslaste ajalugu kaugest minevikust kuni tänapäevani. Muuseumi eesmärgiks on tegeleda Lääne-Eesti saarestikul ja mandriosal asunud eestirootslaste ajaloo ja kultuuripärandi uurimise, säilitamise ja tutvustamisega.

9. Iloni Imedemaa
(Kooli tänav 5, Haapsalu linn, Haapsalu 90502)
Iloni Imedemaa on lastele ja peredele mõeldud teemakeskus, mis põhineb Astrid Lindgreni raamatute illustraatori Ilon Wiklandi joonistustel. Septembrist aprillini on avatud kolmekorruseline maja, kus on galerii, kino- ja näitustesaal, Karlssoni tuba, Iloni köök ning mängutuba, kus toimuvad meisterdamised ja teemapäevad. Maist augustini on avatud ka Imedemaa õu Mattiase maja ja Käsitöökuuriga, kus palju põnevat meisterdada saab. Õues saad end proovile panna täpsusviskamises, karkudega käimises, kala püüdmises, näitekunstis ja liivakastimängudes.

10. Haapsalu Raekoda
(Kooli tänav 2, Haapsalu linn, Haapsalu 90502)
Ajalooline raekojahoone (1775) tutvustab Haapsalu 190 aasta pikkust kuurordilugu. Kuurort muutis Haapsalu linnaehitust, tõi uued sidemed, elulaadi ja laia maailmavaate. Külastaja näeb provintsilinna arengut Tsaari Venemaa keiserlikuks kuurordiks ja armsaks Eesti suvituslinnaks. Lisaks pakub raekoja näitusemaja huvitavaid teemanäitusi.

11. Tšaikovski pink Haapsalus
(P. Tshaikovski puiestee, Haapsalu)
Maailmakuulus Vene helilooja Pjotr Tšaikovski puhkas Haapsalus 1867.a. Tema auks püstitati mälestuspink Šokolaadi Promenaadile, kus maestro armastanud kaldalt päikesetõusu jälgida ja luikesid imetleda. Huvitav teada: Haapsalus jätkas Tšaikovski tööd ooperi “Vojevood” kallal ja kirjutas klaveritsükli “Souvenir de Hapsal” . Kuulnud eesti rahvalaulu “Kallis Mari”, kasutas ta meloodiat hiljem oma kuulsas VI sümfoonias, viisijupi algusnoodid raiuti ka dolomiitkivist mälestuspingile. Praegu on pink varustatud tehnilise lahendusega, mille abil saad kuulata muusikat ja infot heliloojast.

Fotod: NordenBladet/Helena-Reet Ennet