NordenBladet – Antiikrahvad teadsid, et heli võib meil aidata muuta teadvust ja valla päästa vaimu jõudu, mis reeglina läbi tavateadvuse ei ole võimalik. Antropoloogid kes on uurinud iidseid šamaanirituaale on leidnud, et trummi rütmi helisid on juba ammu kasutatud teadvuses muutuste esilekutsumiseks. Teadlased on leidnud, et teatud trummimängu sagedused kutsuvad ajus eisele Teeta lained, mis kattuvad meditatiivse seisundi lainetega.

Kas täiskasvanud inimene on suuteline ajulaineid muutes suurendama oma võimeid ning avardama oma teadvust? Jah on!

Selleks, et seda mõista, räägime kõigepealt teadaolevatest ajulaine tüüpidest. Neid on neli:

Beeta (14-30 Hz) esinadab normaalse teadvuse seisundit
Alfa (7-14 Hz) esineb lõdvestunud olekus
Teeta (4-7Hz) on meditatiivses seisundis
Delta (0,5-4Hz) need madalaimad lained esinevad sügavas unes ja sügavas meditatiivses seisundis
Hiliseimad uuritud lained on Gamma lained, mis on kiireimad – umbes 30HZ ja kõrgemad.

Miks on ajulained olulised?
Sest sa võid helisagedusi kasutades positiivselt muuta oma ajulaineid ja saavutada soovitud tulemusi.

Teeta meeleseisundit on inimesel seostatud paljude erakordsete ja isegi supervõimetega. Šamaanid ja teised inimesed, kes elavad loodusele lähedal, nagu näiteks Austraalia Aborigeenid on ammustest aegadest juba teadnud supervõimete omamise “saladust”. Edela šamaanidelt edasiantud lugude põhjal on teada, et Sitting Bull ja Geronimo kasutasid vaimujõudu ajas rändamiseks, jälgi jätmata kõndimiseks, taimedega suhtlemiseks ja imepäraste ravimeetodite avastamiseks.

Helid on lained, mida saab sagedustes mõõta. Sagedusi mõõdetakse Hertsides “Hz” – see on ühes sekundis mööduvate lainete arv. Nt. viiuli A noot vibreerib umbes 440 Hz (440 vibratsiooni sekundis).

Uuringud on demonstreerinud, et Teeta (4,0-7,0Hz) vahemiku helisid kuulavad inimesed sisenevad sügavasse meditatiivsesse seisundisse ja saavutavad suurema visualiseerimise, inspiratsiooni ja ümberprogrammeerimise võime, kui seda tavalises (Beeta) ärkveloleku seisundis olles.

Kuigi Teeta meditatiivne seisund on üüratult hinnaline on ka beeta ja kamma lainete seisundil omad eelised. Kui sul on vaja tõsta oma töövõimet analüütilist või kõrgendatud tähelepanu nõudvat tööd tehes, siis võib sulle kasuks tulla beeta/gamma lainetega muusika kuulamine. Neid kõrgemaid helisagedusi seostatakse läbinägelikkuse võime tõusuga, kõrgema informatsiooni töötlemisega ja teatud kognitiivsete tegevustega, nagu analüüs ja matemaatika.

Me kõik oleme võimelised õppima, kuidas ajulainete muutmiseks ja oma elu teatud suunas liigutamiseks saab kasutada heli jõudu (heliteraapiat).

Ajulainete muutmiseks on mitmeid viise. Näiteks võite vison quest ajal häälestada end looduse naturaalsetele helidele või kuulata aju “meeltlahutavaid” audiopalasid.

Tervenda ka end helidega ning mõtle positiivseid mõtteid!

Avafoto: Pexels