NordenBladet — Küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljon tähistas eile Paides väeosa lipu 90. aastapäeva. Aastapäeva puhul toodi Paide Vallimäel välja väeosa kolm ajaloolist lippu, esines kaitseväe orkester ning huvilised said tutvuda staabi- ja sidepataljoni varustuse ning sidetehnikaga.

„Väeosa lipp on iga üksuse jaoks au, ühtekuuluvuse ja ajaloo sümbol. Meile annetas lipu 90 aastat tagasi just seesama Järvamaa rahvas ja on erakordselt südantsoojendav tähistada täna seda aastapäeva Paide ajaloolisel Vallimäel Järvamaa rahvaga,“ ütles staabi- ja sidepataljoni ülem kolonelleitnant Priit Averkin.

24. mail 1930 annetasid Järvamaa maavalitsus, Paide ja Türi linn sidepataljonile väeosa lipu, millel on kujutatud ka Järvamaa vapp.

„Side Paide linna ning staabi- ja sidepataljoni vahel on tugev, mille tõestuseks on ka tänane üritus, mis on toonud täna siia palju rahvast ning rõõmsat meeleolu,“ ütles Paide abilinnapea Siret Pihelgas.

1940. aasta sügisel, kui okupatsioonivõim oli asunud hävitama Eesti Vabariigi relvajõude, viis sidepataljoni leitnant Leonhard Hindoala salaja lipu oma kihlatu Lydia Mägi juurde Türile hoiule. Lydia hoidis lippu võõrvõimude eest peidus aastakümneid ning kui Eesti Vabariigi iseseisvuse püsimises ei olnud enam kahtlust, julges proua Mägi tuua lipu avalikkuse ette. 30. juunil 1998. aastal annetas ta lipu Eesti Sõjamuuseumile.

Iseseisvuse taastamise järel arvati ajalooline lipp olevat hävinud, mistõttu kinkis president Lennart Meri 1994. aastal staabi- ja sidepataljonile uue lipu. Originaallipu avalikustamisel selgus, et algne lipp oli sootuks teistsugune, kui 1994. aastal tehtu ning 2006. aastal tegid Järvamaa käsitöönaised originaallipu järgi väeosale koopia ning see teenib pataljoni praegugi.

1930. aasta originaallipp on igapäevaselt nähtav Eesti Sõjamuuseumis, 1994. aastal president Lennart Meri annetatud lipp Järvamaa muuseumis ning originaallipu Järvamaa käsitööliste poolt tehtud koopia on staabi- ja sidepataljoni poolt aktiivselt kasutuses. Eile oli külalistel võimalus tutvuda kõigi kolme lipuga Paides toimunud tähistamisel. Lisaks oli neil võimalus tutvuda staabi- ja sidepataljoni varustuse ning sidetehnikaga ja esines kaitseväe orkester. Esindatud olid ka Kaitseliidu Järva maleva liputoimkonnad ning sai maitsta naiskodukaitse välikokkade poolt tehtud sõdurisuppi.

Staabi- ja sidepataljon kuulub küberväejuhatuse koosseisu ülesandega korraldada kaitseväe juhtimistoetust ja selle väljaõpet. 2018. aasta 1. augustil tööd alustanud küberväejuhatus koondab endas kaitseministeeriumi valitsemisala küberalast kompetentsi. Väejuhatuse ülesanneteks on operatsioonide korraldamine küberruumis, kaitseministeeriumi valitsemisala info- ja kommunikatsioonitehnoloogia korraldamine, valitsemisala küberturbe ja kaitseväe peastaabi töökeskkonna tagamine, sõjaaja ja reservüksuste ettevalmistamine, küber- ja juhtimistoetuse alaste võimete arendamise juhtimine ning koordineerimine, kaitseväe teavitustöö toetamine ja tagamine ning infooperatsioonide korraldamine.


Allikas ja Fotod: Eesti Kaitsevägi

Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT