NordenBladet — Eesti kultuuri rahvusvahelistumist toetava taotlusvooru „Eesti kultuur maailmas“ tänavune 2. voor avanes 1. augustil. Taotluste esitamise viimane päev on 17. august.

„Varasemalt on teine voor toimunud mais, kuid tänavu olime seoses COVID-19 viiruspuhanguga sunnitud plaane muutma ja vooru avamise edasi lükkama. Juhin aga tähelepanu, et see on mõeldud sündmustele, mis toimuvad veel selle aasta sees ehk hiljemalt 31. detsember 2020. Järgmise aasta sündmuste taotlused sellesse ei kvalifitseeru,“ ütles taotlusvooru koordinaator Kristel Üksvärav.

„Tulenevalt sellest, et viirus ei ole kuhugi kadunud, tuleb taotlejatel arvestada kehtivate riikidevaheliste liikumispiirangute ja karantiini nõuetega. Kõige tõenäolisem on sündmuste toimumine lähiriikides, näiteks Lätis, Leedus, Soomes,“ lisas Üksvärav.

Taotlusvooru tingimused on samad, kui varem. Kogu taotlusvooru puudutav info on kirjas Kultuuriministeeriumi kodulehel.

Vaata ka:
Eesti kultuuri rahvusvahelistumise ja tutvustamise toetamise tingimused ja kord

________________________________
Taotlusvooru eesmärk on aidata kaasa Eesti tutvustamisele, kultuuridiplomaatia edendamisele ja Eesti kultuuri rahvusvahelistumisele väljaspool Eestit läbi muusika, kirjanduse, etenduskunstide, filmikunsti, kujutava kunsti, muuseumide, rahvakultuuri, arhitektuuri, disaini ja väliseesti kogukondadega seotud kõrgetasemeliste kultuurisündmuste toetamise.

Korduma kippuvad küsimused

Kuidas toimub taotluse esitamine?
Taotluse esitamine toimub taotluste e-keskkonnas. Sinna saab sisse logida ID-kaardi või Mobiil-IDga. Taotluskeskkonnas on ühtlasi saadaval juhised taotluse täitmiseks.

Kas taotlusvooru „Eesti kultuur maailmas“ saab esitada taotluse ainult juriidiline isik?
Jah, Eestisse registreeritud juriidiline isik

Kas taotluse saab koostada ja esitada ainult juhatuse liige või ka näiteks projektijuht?
Juhatuse liige saab anda taotluste koostamiseks ja ka esitamiseks taotluste e-keskkonnas esindusõigused isikutele, keda ta selleks volitab.

Kui taotlus on esitatud, siis kas selles saab teha veel muudatusi?
Jah, kuni taotlusvooru sulgemiseni (taotlusvooru tähtaja kuupäev kell 23.59) on võimalik võtta elektroonilisest keskkonnast taotlus tagasi, teha täiendusi ja seejärel toatlus uuesti esitada.

Kuidas saan lisada ja edastada täiendavaid faile?
Kogu taotlust puudutav info edastatakse läbi taotluste menetlemise infosüsteemi. Taotluse juures on vastavad väljad, mis võimaldavad ka täiendavaid lisainfo faile lisada.

Kui suur on toetuse maksimaalne osakaal?
Toetuse maksimaalne osakaal on 80% projekti abikõlblikest kuludest. Toetuse osakaalu arvestamisel võetakse arvesse kogu riigipoolset panust kokku. Vähemalt 20% projekti abikõlblikest kuludest peab olema kaetud vahenditest, mis ei ole riigi, kohalike omavalitsuste või muude Euroopa Liidu institutsioonide või fondide poolt antud tagastatav või tagastamatu toetus.

Mida tähendab taotlusvormil nimetus „Muud toetused“?
Eelarve tabelis kolm tulpa, mis sisu poolest jagunevad järgmiselt: kultuuriministeeriumist küsitav toetus, omafinantseering + kaasfinantseering (erasektor, koostööpartnerid) ja kolmas tulp „Muud toetused“ on mõeldud muude riigi, sh Kulka ja KOV toetuste näitamiseks.

Kuidas ma saan teada, kas taotlus sai esitatud?
Taotluste e-keskkonnas on pärast taotluse esitamist staatuse märge: Esitatud.

Juhul kui taotlusvooru koordinaatoril on taotlusega seoses on täiendavaid küsimusi, saate vastava teavituse nii e-keskkonda kui e-kirjana. Oluline, et taotlust esitades veenduksite oma kontaktandmete õigsuses. Selleks avage menüüst ”Minu profiil’ ja ajakohastage oma kontaktid.

Mis tegevusi taotlusvoorust toetatakse ja mida mitte?
Abikõlblike kulude loetelu on kirjas taotlusvooru määruses.

Kas üks taotleja võib samasse taotlusvooru esitada mitu projekti?
Jah. Ühtlasi juhime tähelepanu, et kui taotleja taotleb mitme projekti rahastust, tuleb iga projekt esitada eraldi taotluses.

Kas on võimalik muuta toetuse kasutamise aega?
Toetuse kasutamise perioodi muutmiseks tuleb esitada digiallkirjastatud avaldus, mis peab sisaldama ka põhjendusi. Vorm on saadaval siit (Lepingu muutmise vorm). Avaldus tuleb esitada enne projektiperiood lõppemist, tagasiulatuvalt seda teha ei saa. Arvestada tuleb seda, et taotlusvoorust eraldatud toetuste kasutamise periood lõpeb kalendriaasta lõpus ehk 31. detsembril ja selleks ajaks peab ka toetust saanud sündmus olema toimunud.

Mida võetakse arvesse taotluste hindamisel?

Hindamisel on kuus olulist lähtekohta:
– projekti sisu
– projekti mõju
– eelarve
– teavitustegevused
– hinnang taotlele
– koostööpartnerid

Kui kaua võib võtta aega taotluste menetlemise protsess?
Kuni 90 tööpäeva.

Mis hetkest võib teha projektiga seotud kulutusi?
Taotluses märgitud projekti alguse hetkest.

Kas positiivse otsuse korral sõlmitakse leping?
Lepinguid selle taotlusvooru puhul ei sõlmita, kõik toetuse andja ja toetuse saajakohustused on kirjas. Aruande tähtaeg on määratud ka toetuste e-keskkonnas.

Millal tuleb esitada aruanne?
30 tööpäeva pärast taotluses märgitud projekti abikõlblikkuse perioodi lõppemist.

Kui projekt saab negatiivse otsuse, siis kas võib selle järgmises voorus uuesti esitada?
Jah.

Kas võrdlevad hinnapakkumised on vaja esitada taotluse või aruande juures?
Hinnapakkumised peavad olema võetud ja neid tuleb sälitada. Taotlusele või aruandele otseselt ei pea lisama, kuid vajadusel kui küsitakse, peab olema valmis need esitama.

Taotleja peab hinnapakkumised säilitama 10 aastat toetuse saamisest – määruse § 20 lõige 7.

Kas toetuse andjal on õigus ka toetus tagasi nõuda?
Jah on. Täpsemalt on kirjas määruse § 19.