NordenBladet – Rõude muuseum asub Läänemaal Rõude valla südames, Haapsalu–Laiküla maantee 32. kilomeetril, algselt Rõude algkool-lasteaiale ehitatud hoones. Samas majas asub ka Rõude külamaja.

Vaatmata sellele, et hoone ise on kõvasti ajahambusse jäänud ning vajaks hädasti remonti, on nii muuseumi kui külamaja eestvedajate entusiasm kõrgel ning püütakse külaelu põnevana hoida.

MTÜ Rõude Külaselts osutab mitmeid avalikke- ja kogukonnateenuseid: korraldatakse lastelaagreid, pakutake majutus- ning pesemisvõimalusi, vajadusel renditakse ruume, tegutsevad huviringid (kangasteljed, õmblusmasinad, puutöötuba koolitused) ning majas asub ka väike ilusalong, pisike raamatukogu ning Eesti Posti frantsiisipunkt. Pisemate valla elanike jaoks on mõeldud lastehoiduteenus ning noortele noortetuba (piljardi, televiisor, internet).

Rõude muuseum tegeleb vanavara ja sellega seotud oskuste ning teadmiste kogumises, säilitamise ja edasi andmisega. Rõude muuseumi jaoks alustati varade kogumist 2005. aastal Sepa, Laose ja Uuetoa talust. Hiljem kogunes eksponaate paljudest Martna valla taludest. Muuseumis on vanavara, fotode, olmetehnika ja käsitöö väljapanekud, üks osa ekspositsioonist tutvustab kunagist Kasari kolhoosi.

Käsitöö propageerimiseks korraldatakse ka õpitubasid ning korraldatakse huvitavaid üritusi. Peale MTÜ liikmete osalevad muuseumi tegevuses ka ümbruskonna elanikud. Väljapanekud annavad ülevaate kunagisest elust Martna kihelkonnas ja Rõude ümbruse külades. Muuseumis saab kangast käärida, kududa, kerilauaga lõnga kerida ja haspeldada.

Rõudest:

Rõude on küla Lääne maakonnas Lääne-Nigula vallas. Enne Eesti omavalitsuste haldusreformi 2017. aastal kuulus küla Martna valda. Rõude asub Haapsalu–Laiküla maantee (tuntud ka kui Lihula maantee) ääres Kasari jõe põhjakaldal. Piirneb Kurevere, Männiku, Kabeli, Soo-otsa, Allikotsa, Kelu ja Kloostri külaga.

Rõude asub Kullamaa osavallas ning on üks Kullamaa osavalla 34´st külast ( Allikotsa, Ehmja, Enivere, Jõesse, Kaare, Kaasiku, Kabeli, Kasari, Keravere, Keskküla, Keskvere, Kesu, Kirna, Kokre, Kuluse, Kurevere, Laiküla, Liivaküla, Martna, Männiku, Niinja, Nõmme, Ohtla, Oonga, Putkaste, Rannajõe, Rõude, Soo-otsa, Suure-Lähtru, Tammiku, Tuka, Uusküla, Vanaküla, Väike-Lähtru).

Rõude küla on esimest korda mainitud 1241. aastal.

Rõude muuseum osales ka Avatud Talude Päeval. Vaata NordenBladet´i suurt galeriid  Rõude Külamajast ning muuseumi eksponaatidest.

Rõude külamaja (2 fotot):

Rõude muuseum (33 fotot):

Fotod: NordenBladet/Helena-Reet Ennet