Soome välispoliitiline juhtkond plaanib vägesid saata Eufor Libya-operatsioonile abistama. Lõplik otsus vägede saatmise kohta tehakse alles siis, kui ÜRO esitab Euroopa Liidule abipalve, kirjutatakse Iltalehti uudisteportaalis.

Uusimaa koondatud brigaadide lahingugrupid on olnud valves juba alates jaanuari algusest. Umbes 200-st inimesest koosnev rühm on osa Põhjamaade lahingugrupist (Nordic Battle Group), kus on lisaks Soomele ka Norra, Eesti ja Iirimaa ning Horvaatia helikopteri üksus.

Soomest lahkuvate abiväeliste lõplik arv on lahtine kuni ajani, mil otsus tehakse.

“Need on poliitilised otsused. Kui otsus võetakse vastu, tuleb meile vaid info, et tegutsege,” ütleb Soome üksuse pressiesindaja Jari Tenhunen.

EL´i kava alusel peab eelrühm olema sündmuskohal kümne päeva jooksul käsu andmisest. Tenhunen´i sõnul suudaks Soome olla kohal palju kiiremini.

“Arvutasime, et me oleksime lennujaamas juba nelja päevaga. Oleme harjutanud seda nõnda, et kõik vajalikud vahendid on pakitud 1-2 korda ja nimekirjad on olemas. Kui tuleb käsk, pakitakse asjad ja siis ei midagi muud, kui lennuväljale või sadamasse.”

Soome NBG11-grupp harjutab sellel nädalal Helsingis. Tenhunen´i sõnul on grupiliikmed väga motiveeritud.

“Inimesed tahaksid nüüd minna õiget tööd tegema, kuna nad on nii hästi välja koolitatud. Rootsi pidavat samuti õhinas olema.”

Erioperatsioonide osakonna tugevuseks on 110 sõdurit.

[ot-gallery url=”gallery/soome-v%c3%a4ed-l%c3%a4hevad-liib%c3%bcasse”]