NordenBladet – Norra kroonprints Haakon avas Oslos täiesti uue näitusemaja, mis keskendub kliimasoojenemisele ja selle muutustele. Kliima Maja tööd korraldavad Oslo Ülikool ja Oslo Loodusloomuuseum.

Avamistseremoonia sümboolse osana istutas kroonprints Haakon lilleseemned potti – sirguvad taimed istutatakse ümber ja neist saavad välisekspositsiooni osa.

Avamisel osalesid lisaks Tema Kuninglikule Kõrgusele ka Oslo linnapea Marianne Borgen ja Oslo Ülikooli rektor Svein Stølen.

Kliima ja selle muutustele keskenduva näitusemaja eesmärk on tõsta teadlikkust eriti laste ja noorte seas. Kliima Maja koosneb nii amfiteatri kui ka näituse osast ja annab ülevaate uusimast teaduspõhisest informatsioonist kliima ja selle muutuste küsimustes. Külastajatele näidatakse, milline on kliima olukord praegu, samuti inimtekkeliste ja looduslike kliima muutuste erinevustest ning nende tagajärgedest tulevikule.

Näitusemaja avamisel sõnas kroonprints Haakon, et inimesed on osa millestki väga suurest ja ilusast ning kliima- ja keskkonnateemad on talle alati südamelähedased olnud. Tema Kuninglik Kõrgus lisas, et kuigi ilus loodus tekitab inimestes kõigepealt emotsiooni, siis faktid ja teadus on olulised võtmesõnad jätkusuutlikkuse diskussiooni arendamisel.

Üks osa ekspositsioonist näitab, mida inimesed saavad ise kliimamuutuste suhtes ette võtta. Eesmärk on inspireerida lapsi ja noori ning kaasata neid kliimamuutuste vastasesse võitlusse. Neile näidatakse, milliseid erinevaid valikuid saab teha ja tutvustatakse mitmeid arvamusi, et lastel ja noortel tekiks antud teemaga isiklik suhe.

Uus Kliima Maja laiub 650 ruutmeetril ja asub Oslo Tøyeni Botaanikaaias.