Soome päritolu värske ema, modell ja saatejuht Karita Tykkä (34) teab, kui suur privileeg on lapse saamine. Ei saa olla midagi imelisemat, kui esimest korda imiku süllevõtmine ja teadmine, et mitte keegi ei saa teda ära viia, kirjutatakse Soome Anna ajakirjas.

Karita Tykkä on alati teadnud, et ta soovib emaks saada. Miks ka mitte suurpere emaks aga vähemalt ühe või kahe lapse vanemaks. Kuigi esimest korda ei toimunud sünnitus kui tellimuse peale, ei olnud Karital siiski paanitsemiseks põhjust.

Karita ja tema abikaasa Petri Tykkä esimene järeltulija, poeg Luca sündis oktoobri lõpus, rohkem kui kaks nädalat enne tähtaega. Poeg sündis normaalse kaalu, mõõdu ning tervisega.

“Sünnitus oli fantastiline ja suurepärane kogemus. Loomulikult oli valus, aga muidu ei ole mul midagi halba öelda.”

Karita oli mõelnud, et saab hakkama ka ilma valuvaigistita, kuna ta kannatab valu hästi.

“Lõpus oli aga valu väljakannatamatu ja tundsin, et kogu vägi peaks mulle appi tõttama. Suurima osa ajast olin teiste armul, tegin joogahingamist ja liikusin pidevalt. Kui saabus aeg, mil pidin hakkama pingutama, tekkis tunne, et saan lõpuks ise teha midagi.”

Oma lihastegruppe tundev Karita teadis, milliseid lihaseid peab sünnitusel kasutama.

“Koormus langeb ülevalt ja kulgeb intensiivselt allapoole. Ämmaemandki ei suutnud uskuda, et ma olen alles esmasünnitaja.”

“Kõik inimesed ei saa langetada valikut, kuid ma ei saa aru inimestest, kes tahavad keisrilõiget, kuna ei jaksa pingutada või kardavad valu.”

Karita Tykkä soovib, et oleks kuulnud rohkem positiivseid kogemusi sünnitusest.

“Ma kuulsin mitmeid õudsaid lugusid ja nüüd soovin jagada ühe rõõmsa kogemuse sünnitamisest. Sünnitamine ja rasedus ei sisalda ainult oksendamist, rebenemist, verekaotust ja minestamist. See sisaldab ka tunnet, kui saad lapse oma sülle. Seda õnne ei oska sõnadesse pannagi.”

“Nüüd ma mõistan, kui suur privileeg lapse saamine on,” lisab Karita.

 

[ot-gallery url=”gallery/karita-tykk%c3%a4-s%c3%bcnnitus-oli-suurep%c3%a4rane-kogemus”]