Eile, 20. märtsil koguneid Tallinna Karu tänaval asuvasse sünagoogi sajad juudid tähistamaks aasta ühte rõõmsamat püha – Purimit. Sellel aastal kestis Purim ehk Juutide vabanemise püha 19.märtsist 21.märtsini ning eile, 14.adarikuu päeval Heebrea kalendri järgi tähistati Purimi päeva, tuletades sellega meelde kuninganna Esther´i kangelaslikku lugu, mis leidis aset iidses Pärsias.

Kui 19. märtsil, laupäeva õhtul kogunes Purimi õhtule Esthri raamatu esimesele lugemisele vaid käputäis juute, siis eile sünagoogis peetud Purim tõi kokku juudid üle terve Eesti.

Kõne lugesid Eesti pearabi Shmuel Kot, Eesti Juudiusu Kogukonna esimees Boris Oks, Tallinna sünagoogi ülem Rafael Beltšikov, Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson ja Iisraeli riigi ametlik esindaja.

Rafael Beltšikov rääkis, et ajaloolist ülevaadet ta Purimist andma ei hakka ning tal on hea meel, et saab rääkida eesti keeles. “Mul on väga hea meel, et saan teiega rääkida oma emakeeles, eesti keeles. Ma ei hakka täna andma teile ülevaadet Purimist. Me teame, et see on rõõmupüha. Täna on päev, kus keegi ei vaata viltu, täna on kõik lubatud.”

Üle kümne aasta kindlakäeliselt Eesti Juudiusu Kogukonda juhtinud pearabi Shmuel Kot, kes oli rõivastatud uhkesse ja lõbusasse punasesse Purimi kostüümi, luges peale ettekandeid heebrea keeles ette Esthri raamatu.

Alumise korruse Jeruusalemma restorani ning peasissekäigu juurde olid kaetud rikkalikud lauad kosher toidu ning loomulikult veiniga, mida kombe kohaselt tarbitakse Purimil ohtralt, et kustutada mälestus halvast Haamanist.

Lõbusatesse karnevalikostüümidesse riietatud lapsed said pilti teha ka spetsiaalselt kohale toodud erinevate karnevali rõivastega.

Lühidalt Purimist:
Megillah e. Esther´i raamat jutustab, kuidas kaks inimest kasutasid oma J-malalt saadud ande – Esther ilu ja Mordechai tarkust – J-mala rahva päästmiseks. Kui õel valitseja Haaman keelitas Pärsia kuningas Ahasuerust juutide hävitamisele, siis kuninganna Esther ja ta onu Mordechai mõtlesid välja kavala plaani, kuidas õel plaan nurjata. Vandenõu aeti nurja ja Haaman poodi üles. Seda suurejoonelist vabanemise lugu jutustatakse igal Purimil uuesti. Sünagoogides loetakse ette kogu Eshtri raamat nii Purimi õhtul kui Purimi päeval. Vastavalt juutide seadusele ja traditsioonidele on Purim pidutsemise aeg. See on ainuke päev aastas, kus on käsk juua, et kustutada ära mälestus kurjast Haamanist. Iga kord, kui megila (Esthri rullraamatu) lugemise ajal nimetatakse Haamani nime, raputavad lapsed müra tekitavaid käristeid ja täiskasvanud põrutavad jalaga vastu maad. Lastel on seljas karnevalikostüümid, kantakse maske ja tavaks on viia sõpradele, haigetele ja vaestele kingiks toitu ja maiustusi.  Oma osa on seal ka toidul: kõigile pakutakse maitsvaid kolmnurkseid pirukaid – Hamantasheneid.

Loe lisakas:
* Kolm palvet, mida enne  Megillahi (Esther´i raamatu) lugemist öeldakse.
* Shoshanat Yaakov “The rose of Jacob” (Purimi hümn)
* Purimi küpsiste (Hamantashen) retsept
* Purimi videod lastele