NordenBladet — Eesti jalaväerühmal Estpla-36 täitus Malis esimene teenistuskuu Prantsusmaa juhitud mässutõrjeoperatsioonil Barkhane. „Esimest kuud võis pidada kohanemise kuuks, kus meeskond harjus kohaliku kliimaga ja meile seatud töörütmiga. Rühma teenistusega võib igati rahule jääda, püstitatud ülesanded on hästi täidetud ja siit edasi tuleb vaid lipp jätkuvalt kõrgel hoida,“ ütles Estpla-36 rühmaülem leitnant Tõnis Tael.

Jalaväerühm on esimese kuu jooksul patrullinud kokku neli korda soomustransportööridel ja jalgsi nii Gao linnas kui selle lähiümbruses, nendest kaks koostöös Prantsuse üksusega. Lisaks on Estpla-36 mehitanud 14 korral baasi valveposte, osalenud kolmel julgestusoperatsioonil ning mehitanud kolmel korral kiirreageerimisüksust. Kontingendi koosseisus on tähistatud veidi vabamas õhkkonnas nii veteranipäeva kui esimese teenistuskuu möödumist.

Lisaks jalaväerühmale kuuluvad Eesti kontingendi koosseisu Malis staabiohvitserid ning logistiline toetuselement, kelle ülesandeks on kogu kontingendi logistika korraldamine, sõidukite-, side- ja relvastuse lahingvalmiduse tagamine ning meditsiiniline tugi.

Eestlased on Gao linna läheduses paiknevas Prantsusmaa baasis neljakuuliste rotatsioonidega teenistuses alates 2018. aastast. Hetkel Malis teenistuses viibiv jalaväerühm ja toetuselement naasevad Eestisse selle aasta augustikuus, kui teenistuskohustused võtab üle järgmine Eesti üksus.

Prantsusmaa mässutõrjeoperatsioon Barkhane eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust islamiäärmuslastega ja anda seeläbi panus Euroopa-suunalise ebaseadusliku immigratsiooni ja inimkaubanduse tõkestamiseks. Lisaks Eestile toetab operatsiooni Suurbritannia transpordihelikopteritega ja Hispaania õhuväekomponendiga.

 

Allikas: Eesti Kaitsevägi
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT