NordenBladet – Kui varasemalt arvati, et viirushaigus Covid-19 ei ohusta lapsi tõsiselt, siis nüüdseks on üle maailma täheldatud lastel mõistatuslikku põletikusündroomi, millel arvatakse olevat seos koroonaviirusega. Dr Jeffrey Burns, kes on Bostoni Lastehaigla intensiivravi spetsialist, juhib rahvusvahelist arstide uurimisrühma, eesmärgiga mõista sündroomi paremini.

Spetsialisti sõnul ei põhjusta koroonaviirus otseselt multisüsteemset põletikusündroomi, vaid arvatakse, et sündroomi vallandab haigestunu immuunsüsteem.

Seni täheldatud põletikusündroomi sümptomid on tõsine kõhuvalu, kõhulahtisus, kõrge ja pidev palavik, lööve, silmade punetus, huulte punetus, lõhenenud huuled, külmad käed ja jalad, kiirenenud hingamine, südame ja neerude halvenenud töö.

Suurbritannias on sündroomi tõttu haiglaravil juba 100 last.

On täheldatud, et lastel ilmneb põletikusündroom umbes kuu aega pärast koroonaviirusesse haigestumist. Arvatakse, et immuunsüsteem hakkab üle reageerima, mis viib mõistatusliku sündroomi tekkeni.

Kui Suurbritannia tervishoiueksperdid on seisukohal, et sündroomi tekitab viirushaigus Covid-19, siis millegipärast ei ole teadlased suutnud seni tõestada sündroomi- ja koroonaviirusevahelist seost.

Täiskasvanutel ründab viirushaigus just kopse, kuid laste puhul tundub, et ohustatakse just südant.

Londonis töötav lastearst Dr Liz Whittaker usub, et haiglasse jõuab vaid murdosa lastest ning tõenäoliselt on haigestunuid tunduvalt rohkem.

On lapsi, kel tekib südant ohustav šokiseisund. Laste käed ja jalad muutuvad külmaks, hingamine kiireneb. Arsti hinnangul vajavad sellised lapsed kindlasti intensiivravi.

Põletikusündroom sarnaneb Kawasaki tõvele. Lastel tekib palavik, kuid köha ja hingamisraskused puuduvad.

Suurbritannias täheldati sündroomi aprilli lõpus.

Arstid on seni lastel kasutanud ravi, mis rahustab immuunsüsteemi ja vähendab selle ülereageerimist.

Kahjuks on maailmas mõned lapsed sündroomi tagajärjel ka surnud.

Dr Whittakeri sõnul siiski enamik lapsi terveneb. Need, kes haigestuvad tõsiselt, on 4-5 päeva raskes seisus, kuid pärast ravi alustamist nende seisund paraneb ja nad saavad terveks.

Dr Burnsi hinnangul on koroonaviiruse kolletes lähima 4-6 nädala jooksul oodata rohkem sündroomi juhtumeid.

 

Allikad: dailymail.co.uk, cnn.com