NordenBladet – Värske USA uuring näitab, et neil Covid-19 patsientidel, kel oli tõsine D-vitamiini puudus, oli kaks korda suurem risk tüsistuste tekkeks või haiguse tagajärjel surra. Northwesterni Ülikooli teadlaste hinnangul on tegu esialgse uuringuga ja D-vitamiini seost koroonaviirusesse suremisega on vaja edasi uurida.

Erinevad uuringud on aga viidanud D-vitamiini kasulikkusele: piisav D-vitamiini tase aitab kaasa koroonaviirusest paranemisele.

Hollandi teadlased on avastanud, et neis riikides, kus inimesed kannatavad D-vitamiini puuduse all, on viirushaigusse Covid-19 nakatumine ja suremine kõrge.

Dublini Trinity Kolledži teadlaste uuring näitas, et täiskasvanutel, kes võtsid D-vitamiini toidulisandit, vähenes risk haigestuda hingamisteede haigustesse lausa 50%.

Northwesterni Ülikooli uuringut juhtis Vadim Backman, kes on ülikooli biomeditsiinitehnika professor. Tema hinnangul ei välista organismi kõrge D-vitamiini tase koroonaviirusesse haigestumist, kuid võib vähendada tüsistuste tekkimise riski ja välistada haigusesse suremist.

Kui inimene haigestub viirushaigusesse Covid-19, reageerib immuunsüsteem jõuliselt. See võib aga viia immuunsüsteemi ülereageerimiseni, mis on patsiendile ohtlik ja toob kaasa tõsise kopsukahjustuse ning võib-olla ka lõppeb surmaga.

Dr Backmani hinnangul kaitseb lapsi kaasasündinud immuunsus – neil ei ole veel omandatud immuunsust, mis võiks viia immuunsüsteemi ohtliku ülereageerimiseni.

Uuringust ilmnes, et D-vitamiin toetab immuunsüsteemi, kuid aitab seda ka kontrolli all hoida.

 

Allikas: dailymail.co.uk