NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas ütles täna telefonivestluses Euroopa Komisjoni eelarvevoliniku Johannes Hahniga, et Euroopa Liidu tulevane pikaajaline eelarve peab aitama liikmesriikidel tervisekriisi järel investeeringutega majandust taas käivitada.

Peaminister Jüri Ratase sõnul seisavad liikmesriigid tervisekriisi tõttu silmitsi majanduslike ja sotsiaalsete küsimustega, mille lahendamist peab ELi tulevane pikaajaline eelarve ja Euroopa taaskäivitamise fond toetama. „Uus eelarve peab toetama investeeringuid Euroopa Liidu nelja põhivabadusse, aitama tugevdada siseturgu, looma ühendusi ning tagama säilenõtkust ja kriisikindlust. Samuti peab see toetama liikmesriike kliimaeesmärkide saavutamisel,“ lausus peaminister.

Ratas ja Hahn arutasid ka ELi piiriüleste transpordi-, energia- ja digiühenduste taristuprojektide rahastust tulevasest pikaajalisest eelarvest. „Investeeringud nendesse projektidesse aitavad kaasa siseturu toimimisele, mis on väga oluline majanduse elavdamiseks, Euroopa tööstusele nõudluse tekitamiseks ja uute töökohtade loomiseks,“ sõnas Ratas ning tõi näidetena Rail Balticu ja Balti riikide energiavõrkude sünkroniseerimine Kesk-Euroopaga.

Peaminister lisas, et ainult laenudest ei piisa taaskäivitamiseks ja investeeringute hoogustamiseks, eriti piiriüleste projektide puhul. „Nende investeeringute motiveerimiseks ja julgustamiseks vajame ka toetusi,“ lausus Ratas.

Euroopa Komisjon esitab sel kuul ettepanekud ELi tulevase pikaajalise eelarve ja Euroopa taaskäivitamise fondi kohta.