NordenBladet — Eile anti Riigikogus üle petitsioon laenumaksete ja intresside peatamiseks kuni käesoleva aasta augustini. Riigikogu majanduskomisjoni esimehe Sven Sesteri sõnul ei ole augustini kehtiv moratoorium laenudele piisavalt paindlik lahendus. Küll oleks seda aga perede tugilaen.

„Petitsiooniga juhitakse tähelepanu õigele probleemile, et inimestel, kelle sissetulek väheneb, võivad kriisi tõttu tekkida ajutised makseraskused,“ ütles Riigikogu majanduskomisjoni esimees Sven Sester petitsiooni kommenteerides, kuid lisas, et Isamaa näeb paindlikuma lahendusena ennekõike peredele tugilaenu andmist paari kuu sissetuleku ulatuses.

Sester meenutas, et võrreldes eelmise majanduskriisiga on finantsasutused täna valmis oma klientidega rohkem suhtlema. „Pangad on pakkunud maksepuhkust kodulaenude osas ligikaudu 6000 kliendile ning käesolevast nädalast rakendatakse kõigile eraisikutele maksepuhkusi ühtsete reeglite järgi – laenutingimused ei muutu ja teenustasu selle eest ei võeta. Tõsi, intressi laenumaksetelt tuleb jätkuvalt tasuda, kui ei ole teistmoodi kokku lepitud,” ütles Sester.

„Olukord läheb keerulisemaks just aasta lõpu poole. Kriis kujuneb keeruliseks just keskklassile ja lastega peredele, kellel ei ole võimalik enda kohustusi suures mahus ja kiiresti ümber korraldada. Lisaks on peredel ka muid kohustusi lisaks pangalaenudele. Seetõttu olemegi välja pakkunud, et nendele inimestele, kellel oli enne püsiv sissetulek ning kes on aastate jooksul meie ühiskonda maksude näol panustanud, võiks pakkuda riigipoolset madala intressiga laenu. Laenu intress oleks esimesel aastal 0 ning laenu ülempiir sõltuks inimese varasemast sissetulekust,“ kirjeldas ta ettepanekut.

Sesteri sõnul on koalitsioonipartnerid seda Isamaa ettepanekut toetanud ning seaduseelnõu peaks valmima hiljemalt mai lõpuks.