NordenBladet — Täna möödub 103 aastat kaitseväe peamise manööverüksuse 1. jalaväebrigaadi asutamisest.

„Me tähistame aastapäeva tänavu natukene teistmoodi, kuna ajad on natukene hullud. Need ajad on olnud hullud ka 103 aastat tagasi, kui Vene Vabariik kutsus meid lippude alla. Need ajad olid hullud ka siis, kui 1918, kui vabariik, mis eksisteeris vaid mõnede inimeste peades vaid ideena, kutsus meid lippude alla. Ja me surusime oma kannad maasse ja läksime. Me lähme ka täna. Sinna, kuhu vaja. Hulludel aegadel on eriti tähtis et me hoiaksime teineteist, hooliksime teineteisest ja liiguksime üheskoos edasi, niipea kui olukord seda lubab,“ ütles brigaadiülem kolonel Vahur Karus.

Tavapärase lahtiste uste päeva ja ülema piduliku vastuvõtu asemel tähistas 1. jalaväebrigaad eriolukorra tõttu väiksema rivistusega, millest võtsid osa vaid brigaadi teenetemärgi saajad ja aastategijate aunimetusi pälvinud teenistujad ning allüksuste ülemad koos liputoimkondadega.

1. jalaväebrigaadi aasta ohvitseri tunnustuse pälvis leitnant Oliwer Nõlvak Scoutspataljonist, aasta allohvitseri tiitliga tunnustati nooremveebel Mark Volki tankitõrjekompaniist ning aasta sõduriks sai kapral Valeri Fedorov.

Traditsiooniliselt tunnustati ka aasta reservväelast, kelleks osutus suurtükiväelane lipnik Martin Siimann ning aasta töötaja tiitliga sai pärjatud proua Tiia Bimberg 1. jalaväebrigaadi staabist.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, kuhu kuulub enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest. Samuti õpetab brigaad välja reservüksusi 2. jalaväebrigaadi erialapataljonidele.

Brigaadi koosseisu kuuluvad elukutselistest kaitseväelastest ja ajateenijatest koosnev kiirreageerimisvõimekusega Scoutspataljon ning ajateenijate ja reservväelaste baasil komplekteeritavad Kalevi ja Viru jalaväepataljonid, tagalapataljon, pioneeripataljon, õhutõrjepataljon, suurtükiväepataljon, staabi-ja sidekompanii, tankitõrjekompanii, luurekompanii, liitlaste lahingugrupp, mille koosseisus teenivad praegu Ühendkuningriigi ja Taani kaitseväelased ning Kaitseliidu Kirde maakaitseringkonna lahingugrupp.