NordenBladet – Vastavalt värskele ÜRO õnneraportile on Soome taaskord maailma kõige õnnelikum riik ja seda juba kolmandat aastat järjest. Esimest korda avaldati õnneraport 2012. aastal ja tulemused näitavad, et riikides, kus elavad kõige rahulolevamad inimesed, on läbi aastate olnud Norra, Soome, Taani ja Šveits.

Käesoleva aasta raport võrdles 156 riiki ja keskendus sellele, kuivõrd õnnelikud on nende kodanikud ja kuivõrd rahul nad oma eluga on.

Kõik Põhjamaad on kümne kõige õnnelikuma riigi seas. Balti riikide seas on kõige õnnelikum Leedu, olles 41. kohal, Eesti asetub 51. kohale ning meie lõunanaaber Läti 57. kohale. Raporti kohaselt on aga idanaabrid meist oma eluga vähem rahul: Venemaa platseerub 73. kohale.

Jeffrey Sachs, kes on üks õnneraporti toimetajatest, väidab, et maailma õnnerapordi puhul on tegemist vajaliku vahendiga, mis aitab mõista, mis teeb inimesed õnnelikuks ja kuidas nende heaolu edendada.

Mis teeb inimesed õnnelikuks? Põhjuseid on mitmeid, kuid peamised neist on ohutu keskkond, aus valitsus, tugev sotsiaalne tugivõrgustik ja usaldus üksteise vastu.

Milliste riikide kodanikud on aga oma eluga kõige vähem rahul? Õnneraporti viimastele kohtadele platseerusid mitmed Aafrika riigid, nende seas Kesk-Aafrika Vabariik, Ruanda, Zimbabwe ja Lõuna-Sudaan. Kõige õnnetumad inimesed elavad aga Afganistanis.

ÜRO õnneraport toob välja inimeste rahuolu ka linnade lõikes. Kokku hinnatakse raportis 186 linna. Kümne kõige õnnelikuma linna hulgas leiab mitmed Põhja-Euroopa linnad: Helsingi, Aarhus, Kopenhaagen, Bergen, Oslo ja Stockholm. Eesti pealinn Tallinn asetub 99. kohale ja  meie lõunanaabrite pealinn Riia on 70. kohal. Vilniuse elanikud on tallinlastest õnnelikumad, kuid riialastest veidi vähem oma eluga rahul: Leedu pealinn platseerub nimistus 72. kohale. Moskvalased on samuti tallinnlastest õnnelikumad: Venemaa pealinn on maailma linnade seas 76. positsioonil.

Seevastu oma eluga ei ole rahul Haiti pealinna Port-au-Prince’i, Palestiina linna Gaaza ja Jeemeni pealinna Sanaa elanikud. Kõige õnnetumad on aga Afganistani pealinnas Kabulis elavad inimesed.

10 kõige õnnelikumat riiki

  1. Soome
  2. Taani
  3. Šveits
  4. Island
  5. Norra
  6. Holland
  7. Rootsi
  8. Uus-Meremaa
  9. Austria
  10. Luksemburg

 

10 kõige õnnetumat riiki

  1. Afganistan
  2. Lõuna-Sudaan
  3. Zimbabwe
  4. Ruanda
  5. Kesk-Aafrika Vabariik
  6. Tansaania
  7. Botswana
  8. Jeemen
  9. Malawi
  10. India

 

10 kõige õnnelikumat linna

  1. Helsingi, Soome
  2. Aarhus, Taani
  3. Wellington, Uus-Meremaa
  4. Zürich, Šveits
  5. Kopenhaagen, Taani
  6. Bergen, Norra
  7. Oslo, Norra
  8. Tel Aviv, Iisrael
  9. Stockholm, Rootsi
  10. Brisbane, Austraalia

 

10 kõige õnnetumat linna

  1. Kabul, Afganistan
  2. Sanaa, Jeemen
  3. Gaaza, Palestiina
  4. Porte-au-Prince, Haiti
  5. Juba, Lõuna-Sudaan
  6. Dar es Salaam, Tansaania
  7. Delhi, India
  8. Maseru, Lesotho
  9. Bangui, Kesk-Aafrika Vabariik
  10. Kairo, Egiptus

 

Allikad: ÜRO 2020. aasta õnneraport, The Independent