NordenBladet – Ma ei oska öelda muud kui WOW! Olen ise ka üllatunud, et sellise “hullumeelse” asja ette võtsin ning koos lastega 12-päevaga peaaegu kogu Soomele ringi peale tegin. Kogu reis oli veel lahedam, kui oskasin loota. Nägime ja kogesime nii palju, et raske on seda kõike korraga kirjeldada. Ma võiks samasuguse või veelgi pikema autoreisi kohe täna uuesti ette võtta – sama võib öelda mõlema lapse kohta. Me kõik kolmekesi oleme reisist lihtsalt super vaimustuses! Nii lahe on nendega reisida ning avastada neis uusi ja põnevaid iseloomujooni, kuulata nende mõtteid ja plaane, mille jaoks argipäeval koolide, ringide ja töö tõttu tihti niipalju aega ei jää.

Startisime 20.oktoori varahommikul. Viking XPRS väljus 07.00 Tallinnast ja 09.30 oli Helsingis. Ostsin edasi-tagasi laevapiletid juba augustis, kohe kui reisimõte tuli ning arvasin ka, et varem ostes saan soodsamalt. Maksin 157.-eur´i (edasi-tagasi piletid, auto, kolm inimest ja kajutid), ent juba peagi selgus, et reis tuleb planeeritust pikem ning  samuti olid piletid nädal enne sõitu hoopis odavamad. Annulleerisin vanad piletid (ostan alati 6.- eurose kindlustuse, mis võimaldab pileteid tagasi müüa ja/või muuta). Ostsin uued piletid, seekord vaid ühe otsa korraga, et tagasisõit ei oleks nagu “kohustus”. A4 Seaside Standard kajut+ auto+3 inimest, maksma läks 65.- eurot. Sõidan alati kajutiga, sest 2h30min lihtsalt laevas ringi hulkuda on minu jaoks väsitav ning tundub ajaraiskamisena. Kajut võimaldab privaatsuse, rahu ning võimaluse kas hommikuund pikendada või tööasjadega tegeleda.

https://www.instagram.com/p/BpI_IaPnOae/

https://www.instagram.com/p/BpJZo9THP1G/

09.30 olime Helsingis Katajanokanlaituri 8 asuvas sadamas ning laste soovil suundusime esimeses järjekorras Starbucks´i (Esplanadi 39, 00100 Helsinki) – see on sadamast välja sõites kohe Pohjoisesplanaadil Akadeemilise raamatupoega (Akateeminen kirjakauppa) samas majas. Võtsime Grande Latte (5.10), vahukoorega Grande Strawberry Cream Frappuchino  (5.50) ning Grande Mango Frappuchino samuti vahukoorega (5.80).

Seejärel lülitasin sisse oma Garmin GPS-i. Kuna mul on väga vana mudel, palvetasin, et see meid reisi jooksul alt ei veaks ning võtsime suuna Nurmijärvi poole. (Klaukkala külast ja Nurmijärvist loe rohkem SIIT). Tiirutasime Nurmijärvi ümbruses ringi, muuseas käisime ka Aleksis Kivi sünnikodu ning mälestusmärki vaatamas. Riipilä, Reuna, Klaukkala, Luhtajoki, PalojokiAlhonniittu, Karhunkorpi, Raala, Jäniksenlinna, Nukari, Suomies jne… kõik armsad väiksed maakohad. Mida rohkem põhjapoole, seda rohkem on laiuvaid metsi, heinamaid ja privaatsust.

Edasi sõitsime läbi Hyvinkää ning tegime peatuse Riihimäkis, sest tahtsime läbi hüpata FLOW Kosmetiikka vabrik-poest, et näha kuidas Soomes loodussõbraliku seebi tegu käib. Meil oli endal ka kast “Elisheva & Shoshana” käsitööseepidega auto peal ning mõtlesin, et kui juba siinkandis, siis miks mitte “kolleegidele”  tere öelda ning nende seebivalikuga tutvuda. Kahjuks olid nad just sellel päeval ära messil.

Riihimäkis otsustasime ka lõunatada – laste suureks rõõmuks Hesburgeris. Võtsime kahekordse juustuburgeri menüü (Kerrosateria) 7.90, Megahamburgeri 6.90, Juustuhamburgeri 2.60 ning suured friikartulid 2.70.

https://www.instagram.com/p/BpJrxBKn62Y/

Kõhud täis võttis meie pisike auto suuna Hämeenlinna poole. Otsustasime külastada Vanajavesi järve kaldal asuvat keskajast pärit Häme kindlust (Kustaa III:n katu 6, 13100 Hämeenlinna), mis täna tegutseb muuseumina. Hämeenlinna on vanim linn Soome mandril ning kuni 19.sajandini oli üks tähtsaimaid Soome linnasid. Hämeenlinna on koht, kus võiks laiema ajalise graafiku puhul veeta päevi. Hämeenlinna tuntumad vaatamisväärsused peale Häme kindluse on kindluse suurtükimuuseum, vanglamuuseum ja Hämeenlinna kunstimuuseum. Muuseas on siin sündinud ning kuni 20-aastaseks saamiseni elanud ka maailmakuulus helilooja Jean Sibelius – ka tema sünnikodu on turistidele avatud (Hallituskatu 11).


Umbes poole viie paiku hakkasime Tampere poole sõitma. Tamperre on Hämeenlinnast mööda E12 maanteed 79km (umbes tund sõitu). Sõitsin ilma peatusteta otse Tamperre, et jõuda õhtul veel Ilves SPA-sse ning et lapsed saaks normaalsel ajal magama, sest ärkasime kõik kell 5 hommikul. Hotelli SPA oli mõnus väike ja rahulik, peale meie oli ainult kaks inimest. Peale ujumist ja saunaskäiku hakkas Ivanka Shoshana oma Pipi Pikksukka seljakotiga kaasa võetud kõige kallimate mänguasjadega mängima, ta jutustas oma Baby Alive nukule ja Penny Ling´ile, mida ta päeval nägi. Estella Elisheva vaatas kellegi Hansugusta videot oma telefonist ning mina tegin arvutis natuke tööd. Hotell tegi meile ka üllatuskingituse, toateenindaja tõi shampanjat, Karl Fazeri shokolaadi, maasikaid shokolaadis ning lastele kõrrejooke. Kui küsisin, et mispuhul see on, et me pole midagi tuppa tellinud, teatas neiu, et see on hotelli poolt VIP külalistele. 😀 Nice! Ei saa midagi öelda, aga ma tundsin ennast vägagi kõrvusttõstetuna. Aitäh! Meie tuba oli kõrgel ning aknast avanes imeilus vaade. Tähesäras Tampere oli väga lummav!

https://www.instagram.com/p/BpKFmGVH0lf/

https://www.instagram.com/p/BpKRPTaH0eJ/

https://www.instagram.com/p/BpKGXqKHyOR/

https://www.instagram.com/p/BpKHG9-ntUH/

https://www.instagram.com/p/BpKVlRSHAtu/

https://www.instagram.com/p/BpKapo5HxDj/

Järgmises blogis päev Tamperes ning meie teekond Vaasa!
Kallistan!

2 COMMENTS

Comments are closed.