NordenBladet  – Juba järgmise nädala lõpus (20.oktoober) stardin lastega täiesti enneolematule reisile. Reisile, mida söendavad ette võtta isegi vähesed kogenud täiskasvanud reisisellid. Nimelt on mul plaan autoga Soomele praktiliselt ring peale teha – kusjuures olles ise vaid ainus juht, kel reisikaaslasteks kaks tütart (12-aastane Estella Elisheva ning 10-aastane Ivanka Shoshana).

Ivanka Shoshana on autist – paberite järgi sügava puudega. Uhh, see kõlab nii kohutavalt, sest ta on mul tegelikult väga tubli ja imearmas, ent siiski on temaga reisimine midagi sootuks muud kui tavalapsega. Ent ma pole talle kunagi selle koha pealt “armu andnud” – ta on kõik minu ekstreemsused kaasa teinud, vean teadlikult lapsi kõikjale kaasa ning seega võin öelda, et edusammud võrreldes paljude teiste sama diagnoosiga lastega on tõesti hämmastavad. Eks see oleneb muidugi lapsest ka, ent keskkonnal ja suunamisel (eeskujul) on ikka väga suur mõju. Ivanka käib toimetuleku õppes neljandas klassis.  Olen aga veendunud, et tänu õpetajate ja spetsialistide (ja minu) pingutustele on areng nii hoogne olnud, et ta võiks võib-olla isegi tavakooli väikeklassis esimesse klassi astuda ja teistega seal sammu pidada ehk teisisõnu hüpata üle ka lihtsustatud õppekavast. Neljas või esimene klass ei mängiks “suures plaanis” mingit rolli – tähtis on lõpptulemus.



2x Ivanka Shoshana

Meie reisi stardini on natuke üle nädala, ent reisiärevus tuleb juba sisse. Kuna just lükkan käima ka Elisheva & Shoshana hoolduskosmeetika brändi (mis on osa E&S kaubamärgist, mille lõin juba aastate eest oma tütardele, et nendega üheskoos midagi teha) on mul jäänud reisi eeltööks vähem aega kui tavaliselt. Ootan reisilt palju elamusi – tahame näha võimalikult palju vaatamisväärsusi, mis jäävad nö “ebamugavatesse kohtadesse”, mida inimesed tavaliset ei külasta. Esialgsest reisi marsruudist (vt. SIIT) jätan välja Kuusamo ning asendan trajektooriga: Kivitaipale, Narkaus, Portimo, Tolja, Ranua, Kuha, Asmunti, Pudasjärvi, Hirvaskoski, Ervasti, Auho, Puolanka, Leipivaara, Paljakka, Ristijärvi, Paltamo, Jormua ja Kajaani. Homme uurin edasi.. Vanalinnad/Kesklinnad on põnevad ning nendes käime kindlasti, aga väga huvitavad on ka kohad, mida nö. tavaturist igapäevaselt ei näe – mulle meeldib alati, kui saan kogeda ja kajastada ka midagi sellist, millest kõik ajalehed/blogid ei kirjuta ning mida kõik turismisaidid ei promo. Miskit unikaalset, midagi erilist – midagi, mida iga päev ei koge. Elamused  – kasvõi eriline puu, maastik.. või mõni kohalik elanik või tema ettevõtmine. Samuti tahaks mahutada reisi ekstreemset luksust – midagi kuninglikku, peaaegu pillavat ja silma või tunemeeli paitavat. Aga kui te arvate, et selliste pärlite leidmine on kerge, siis te eksite. Lükake googlisse “Luxury in Finland”, “Luxury in Lapland”, “Luxury in Tampere”, “Luxury in Rovaniemi”, “Luxury in Kuopio” või mõni muu sarnane otsing… Mitte midagi asjalikku ei paku Google teile peale mõne teistest nats kallima hotelli, mis ka sellist luksust ei paku, millest hetkel mõtlen. Ent see-eest on Soomes küllaldasest sellist luksust, mida kullaga ja karraga kaunistatud, ümmardajatega vooderdatud seitsmetärni hotellid ei paku – ümbritesvaid põlislaani, puhast puutmata loodust, kauneid järvi, virmalisi ning palju ehedat ja iidset kultuuri. Soome luksus on kindlasti loodus, see on tegelikult kõigi Põhjamaade suurim väärtus. Oskaks inimesed seda vaid rohkem hinnata! Minu kogemus ütleb, et suurima luksuse saad siis, kui kujutad endale ette, mida täpselt reisilt ootad ja siis lihtsalt tellid selle. Kõike on võimalik osta ja broneerida, isegi seda, mida “programmis” pole. Fantaasiat on vaja, ning just sellest jääb inimestel tavaliselt puudu. Kõige raskem on jõuda järeldusele – mida sa tahad 🙂 Heh..


Saatke palun vihjeid, kui teil on häid soovitusi, mida meie teekonnal külastada tasuks! Suuremad peatumiskohad on Tampere, Vaasa, Oulu, Levi, Rovaniemi, Kajaani, Kuopio ja Jyväskylä.  Ärge kartke oma ideid välja öelda – olen huvitatud tõesõna KÕIGEST PÕNEVAST!

Hakkan nüüd Ivankale Andrus Kivirähk´i “Leiutajateküla Lotte” raamatut lugema.  Ilusat õhtut! 🙂