NordenBladet — Soome kaitsejõud osalevad oktoobri lõpus NATO rahuvusvahelisel suurõppusel Trident Juncture 18 (TRJE18).

Õppus toimub vahemikus 25.10.–7.11.2018. Õppuse võõrustaja-maa on Norra ja Soome väeosad osalevad õppusel nii Norras, Soomes kui Rootsis, edastas kaitseministeerium.

Õppusel TRJE18 osalevad Soome maa-, mere- ja õhujõud mitmesugustes olukordades. Lisaks väeosadele osalevad Soome peastaabi väejuhid juhtkonna tasemel.
Samaaegselt õppusega TRJE18 toimub Läänemerel mereväeõppus Northern Coasts 18 (NOCO18). Soome on tänavu rotatsiooni korras NOCO18 juht- ja võõrustajamaa.

Soomest osaleb mõlemal õppusel kokku ligi 2400 sõjaväelast.

Maaväe panus on õppusesse TRJE18 ligi 250 sõjaväelast. Pori brigaadi ajateenijatest koosnev jäägrikompanii osaleb õppusel osana Rootsi brigaadist. Soome poolelt on tehnika osas õppusele kaasatud soomustransportöörid Patria XA-203. Harjutatakse Soome ja Rootsi sõjaväelist koostööd.

Merejõududest osaleb Norras õppusel Uusimaa brigaadi rannajäägrikompanii (ATU). Kompanii suurus on 80 sõjaväelast. Õppusel Northern Coasts osaleb Soome poolt ligi 1800 mere- ja rannaväelast.

Soome õhujõududest osaleb õppusel TRJE18 kokku 9 universaalhävitajat F/A-18 Hornet ja ligi 160 sõjaväelast. Õhujõudude üksused asuvad õppuse ajal Rovaniemi ja Norra õhujõudude Ørlandi baasides. Õppus viiakse läbi Norra, Soome ja Rootsi õhuruumis.

Rovaniemi baasis on lisaks kodumaistele lennuvahenditele kohal Ühendriikide hävitajad F-15C, õhutankimislennukid KC-135 ja Belgia hävitajad F-16.

Kaitseväe logistikakeskus toetab õppuse logistilist korraldamist Soomes, Rootsis ja Norras.

Trident Juncture 18 on NATO nn laiapõhjaline õppus, milliseid korraldatakse iga kolme aasta tagant. Õppusel osaleb kokku üle 40 000 sõjaväelase ligi 30 riigist. Soome on õppusel partnerriigi rollis. Soome osalemise eesmärk on tugevdada riigi kaitsevõimet ja parandada rahvusvahelist koostöövõimet.

 

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT