NordenBladet — Soome endine piirivalve ohvitser kinnitab Turu saarestikus toimunud operatsiooni kommenteerides, et venelastel on seal oma salajane sõjaväebaas ja sõjasadam.

„Venemaal on Airistol radarijaam ja sõjasadam, mis on kohandatud allveelaevade vastuvõtmiseks,” kinnitab endine piirivalve ohvitser ja parlamendi liige Mikko Kärnä, viidates kaitsejõududest pärit usaldusväärsele infole.

Kärnä väitel oli Soome ametivõimude suuroperatsioon seotud selles piirkonnas avastatud Vene radarijaama seadmetega. Kärnä väitel on selles piirkonnas ka rannajoont oluliselt muudetud, mis viitab asjaolule, et see on kohandatud sõjasadamaks.

Selles sadamas saaks remontida Läänemerel viibivaid Vene allveelaevu, kinnitas Kärnä. Selline info on tal pärit Soome kaitsejõududelt. Soome laevastiku osalemine suuroperatsioonis viitab aga sellele, et jahiti Vene allveelaeva, vahendab Aamulehti.

Ühtlasi näitab Soome jõudnud Vene radaritehnika, et Venemaal on kavas kasutada sõjalise konflikti korral Soome territooriumi.

Ametivõimudel on Kärnä kinnitusel infot, et firma Airiston helmi omanikud on lähedalt seotud Vene julgeolekuteenistuse FSB ehk endise KGB-ga.

Kärnä väitel pole politsei asja kohta avalikustanud pooli asju. Politsei väidab jätkuvalt, et tegemist on maksupettuse uurimisega. See on ilmselt tõsi, aga selle taustal tehakse hoopis midagi muud. Maksupettusi ja rahapesu ei uurita nädalavahetusel maskides ja koptereid ning sõjalaevu kasutades. Maksupettuste uurimiseks ei kehtestata terves piirkonnas lennukeeldu.

Venelaste strateegiliste objektide ostud Soomes on tekitanud küsimusi juba aastaid. Kärnä väitel tuleks selline asi ära lõpetada. Riik peaks juba müüdud objektid tagasi ostma.

Vaata siit liugurit liigutades, kuidas on venelastele kuuluvat Airiston Helmi sadamat laiendatud aastatel 2011-2015 (vasak pilt on uuem, sel on näha vana rannajoon):

Alloleval pildil on näha venelastele kuuluvad objektid Turu saarestikus:

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT