NordenBladet – Aasta aasta järel leiame Põhjamaad õnnelike riikide edetabeli tipust. Kuid see pole ainuke edetabel, kus Põhjamaad võidutsevad. Edetabeli tipus on Põhjamaad ka sotsiaalse usalduse vallas.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esinduse ja Põhjamaade Sekretariaadi koostöös valminud raport „Trust – the Nordic gold“ („Usaldus – Põhjamaade kuld“) käsitleb usalduse tekkimist ajalooliselt ning selle arengut tänapäeva maailmas. 2014. aastal läbi viidud üleeuroopalise sotsiaalse usalduse uuringu käigus selgus, et Põhjamaades, eesotsas Taanis, on sotsiaalse usalduse tase väga kõrge.Kümnest punktist kogusid kõik Põhjamaad vähemalt kuus (Taani 6.90; Soome 6.74; Norra 6.62; Rootsi 6.25). Esimese Balti riigina jõudis tabelisse Eesti 5.57 punktiga.

Usaldusena nähakse seda, kui palju usaldab üks inimene teist, keda ta veel ei tunne. Sotsiaalset usaldust defineeritakse ka kui ühiskonda kokkutoovat jõudu. Selle vähenemise korral oleks Põhjala ühiskondadel rohkem kaotada kui kõigil teistel. Mitte ainult edetabelis langemise mõttes, vaid just selle pärast, et Põhjamaade majanduslikud ning sotsiaalsed kokkulepped ja mudel põhinevad just usaldusel.

Raportis on esile tõstetud kasufaktor nii majandusele, indiviidile kui ka ühiskonnale tervikuna. Aarhusi ülikooli professori Christian Bjørnskovi tehtud ülevaates kogemuslikest uurimustest selgus, et sotsiaalse usalduse kümne protsendiline kasv tõstab majanduse kasvu poole protsendi võrra. Ühiskonna kõrge usalduse tasemega vähenevad formaalsused, konfliktid ja juriidilised protsessid. Majanduslikus võtmes vähenevad äriliste tehingute kulud, näiteks kulud, mis on seotud lepingute järgmisega. Üldistades võib öelda, et inimesed, kes elavad usaldusväärses ühiskonnas, tunnevad, et neil on rohkem kontrolli oma elu ja valikute üle.

Raporti eesmärgiks ei ole esitada kõikehõlmavat ülevaadet usalduse-teemalistest uurimustest, vaid pigem tekitada arutelu ja kutsuda inimesi sellel teemal kaasa mõtlema. Kutsume lugema, kaasa mõtlema ja arutlema, milline on usalduse roll Eesti ühiskonnas!

Täismahus raporti leiate SIIT.

Raport on kättesaadav eesti, inglise ja vene keeles.

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis