NordenBladet  – Kirjandussõbrad juba teavad, et novembri teisel nädalal on põhjust süveneda põhjamaade autorite teostesse. 11.-18. novembrini on lapsed, noored ja täiskasvanud oodatud kohtuma Põhjala raamatukangelastega, kes üheskoos moodustavad ka selle aasta kirjandusnädala põhiteema. Kõik raamatukogud, seltsimajad, koolid, lasteaiad jne on oodatud osa võtma Põhjamaade kirjanduse nädalast, pannes end kirja SIIN.

Kirjandusnädala raames külastab Eestit ka armastatud Taani lastekirjanik Kenneth Bøegh Andersen, kes on loonud ülipopulaarse superkangelase, Sipelgapoisi tegelaskuju. Samanimeline film on linastunud juba ka eesti keeles.

Põhjala kirjanduse nädalal loetakse ette raamatuid

Aasta kõige pimedamal ajal süüdatakse nädala avapäeval küünlad ja loetakse ette aastaraamatuteks valitud teostest, ja seda ühel ja samal ajal nii Põhja- kui ka Baltimaades. Kogu nädala vältel toimuvad kõikjal autorite ja raamatute tutvustused, kohtumised, aastateema arutelud, teemakohased näitused, meisterdamised ja palju muud põnevat. Igal aastal küünib nädalast osa võtvate asutuste arv üle paari tuhande. Eestist on läbi aegade nädalaga liitunud üle 300 raamatukogu, kooli ja lasteaia.

Kõik sellel aastal lugemiseks valitud raamatud on seotud teemaga “Põhjala kangelased”

Rootsi autorite Elias ja Agnes Våhlundi lasteraamatus “Superkangelaste käsiraamat” kohtub lugeja Lisaga, keda poisid tema uues koolis kiusavad. Ühel päeval, kui Lisa peidab ennast kiusamise eest raamatukokku, leiab ta müstilise raamatu, mis muudab tema senises elus kõik. Nii saab alguse suur seiklus.

Norra kirjaniku Simon Strangeri noortele mõeldud raamat “Need, keda ei ole olemas” tutvustab Emeliet, kes leiab ennast ootamatus olukorras, kus pannakse proovile tema veendumused õige ja vale kohta.

Romaan “Islandi kuningad”, mille on kirjutanud islandi kirjanik Einar Már Guðmundsson, sisaldab naljakaid lugusid väljamõeldud Knudsenite perekonnast alates 18. sajandist kuni tänapäevani. Oma raamatus vaidlustab Einar Már Guðmundsson traditsioonilise arusaamise kangelasest.

20 aasta jooksul on Põhjamaade raamatukogunädalast kujunenud head kirjandust ja huvitavaid teemasid tutvustav bränd. Käesolevast aastast kannab populaarne novembrinädal Põhjamaade kirjandusnädala nime.

Põhjala kirjanduse nädalat koordineerib Põhjala Ühenduste Liit ja seda finantseerib Põhjamaade Ministrite Nõukogu.