NordenBladet – Selleaastasel Arvamusfestivalil sai hoo sisse teaduspõhisele argumentatsioonile kutsuv algatus „Kust sa tead?“, mis kestab 2019. märtsis toimuvate Riigikogu valimisteni. Eesti Teadusagentuuri poolt veetava algatuse peaeesmärk on Riigikogu valimiste aastal tõsta senisest rohkem esile teaduspõhiseid fakte poliitilistes debattides ja seeläbi muuta valimiskampaania targemaks.

Idee algatus pärineb Rootsist, kus 2018. aastal septembris värskelt toimunud parlamendi valimiste eel käivitati esmakordselt kampaania „Hur vet du det? (Kust sa seda tead?)“. Lisaks julgustab ja innustab Suurbritannias juba 2011. aastal algatatud kampaania „Ask for evidence“ (Küsi tõendust).

Kampaania abil soovivad algatuse partnerid levitada teadmist, et teadus on parim vahend, mis meil maailma uurimiseks ja edendamiseks on ning et faktidel, tõenditel ja teaduspõhisel teadmisel on enesestmõistetav osa otsuste tegemisel. Kampaania käigus julgustatakse inimesi rohkem ja julgemalt poliitikutelt küsima, millisele tõendusmaterjalile nad toetuvad oma otsuste tegemisel ja valmislubaduste andmisel.