NordenBladet  — Riigikogu esimees Eiki Nestor kinnitas kohtumisel Iirimaa parlamendi alamkoja esimehe Seán Ó Fearghaíliga, et Eesti soovib sarnaselt Iirimaaga võimalikult lähedast tulevikusuhet Euroopa Liidust lahkuva Ühendkuningriigiga, sest tiheda koostöö jätkumine on oluline mõlemale väikeriigile.

„Väikeriikidele nagu Iirimaa ja Eesti on partnerlus ja koostöö Euroopa Liidus väga oluline, samuti lähedased kontaktid ühendusest lahkuva Ühendkuningriigiga,“ ütles Nestor. Mõlema riigi parlamendi esimehed tõdesid, et nende maa rahva toetus Euroopa Liitu kuulumisele on kõrge. 93 protsenti Iirimaa ja 79 protsenti Eesti elanikkonnast toetab täna liikmelisust.

Nestor avaldas lootust, et piiriküsimus Iirimaa ja Ühendkuningriigi vahel saab konstruktiivse lahenduse.

Riigikogu esimees ja Iirimaa parlamendi alamkoja esimees rõhutasid kahe riigi omavahelisi sõbralikke ja lähedasi suhteid.

Nestor tutvustas kolleegile Eesti poliitilist olukorda, digitaalse valitsemise põhimõtteid ja Riigikogu tööd. Ta tõi esile, et Eestis valitseb konsensuslik välis- ja julgeolekupoliitika.

Kohtumisel räägiti veel Euroopa Liidu stabiilsusest, idapartnerlusest ja suhetest Venemaaga. Kohtumisel osales ka Riigikogu liige Monika Haukanõmm.

Kohtumisel väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoniga räägiti samuti Brexiti mõjust Iirimaale ja Euroopa Liidule. Lisaks käsitleti laiemalt välispoliitilist olukorda Lähis-Idas, julgeoleku ja kaitsepoliitika küsimusi ning Põhja-Aafrikast lähtuva illegaalse immigratsiooni tõkestamist.

 

Avafoto: Kohtumine Iirimaa parlamendi alamkoja esimehe Seán Ó Fearghaíliga (Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu