NordenBladet — Kellakeeramisest tahetakse Euroopa Liidus loobuda juba järgmisel aastal. Aprilliks peavad liikmesmaad andma teada, millist aega nad püsivalt soovivad. Soomlased saavad nüüd anda otakantaa.fi veebis teada, millist aega nad soovivad.

Transpordi- ja kommunikatsiooniministri Anne Berneri väitel on Soome kellakeeramise lõpetamiseks hästi valmistunud, kuna Soome parlament eduskunta arutas seda teemat juba möödunud aastal. Tookord toetas parlament kellakeeramise lõpetamist, aga asjaga ei mindud edasi, kuna see nõudis otsust Euroopa Liidu tasemel, vahendab Helsingin Sanomat.

Nüüd on kavas Berneri väitel algatada Soomes ühiskonnas diskussioon ja juurde võetakse asjatundjate arvamusi. Seisukoht töötatakse välja nõutud ajaks.

Soomlased saavad oma eelistuse teada anda otakantaa.fi veebi kaudu. Kellakeeramine on selles veebis üks populaarsemaid teemasid ja enamus inimesi pooldab püsivat suveaega.

Samas on Berneri väitel huvitav arutada eri võimalusi – näiteks kui ülejäänud Euroopa läheb suveajale ja Soome jääb talveaega, siis oleks üks aeg.

Kellaaeg mõjutab ministri väitel nii inimese tervist, konkurentsivõimet, transporti kui majandust.

Kui kellakeeramisest loobutakse, siis ei keerata kella tunni aja võtta edasi märtsikuus ja tagasi oktoobrikuus. Viimane kellakeeramine oleks siis 2019. aasta märtsikuus.

Soomes hakati kella keerama 1981. aastal. Algul muutus kellakeeramise päev pidevalt, kuupäevad pandi paika Euroopa Liidu direktiiviga, mida nüüd tahetakse muuta.

Euroopa Liit küsis suve jooksul inimeste arvamust kellakeeramise kohta ja 4,6 miljonist vastajast enamus pooldas kellakeeramise lõpetamist. Soomlased olid ühed aktiivsemad vastajad.

Kui võrrelda eri variante, siis tähendaks püsiv talveaeg valgemaid hommikuid terve aasta jooksul. Kevadel ja sügisel ärgataks koos päikesega ja talvel oleksid hommikud valgemad.

Püsiv suveaeg tähendaks aga kevadel ja sügisel valgemaid õhtuid. Talvel oleks õhtud kauem valged.

Üks variant on seegi, et kogu Euroopa läheb üle suveajale, aga Soome läheb Kesk-Euroopa ajale, kus praegu on Rootsi. Soome jaoks oleks see sama, kui olla püsivas talveajas.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT