NordenBladet — 13. septembril esitletakse rikkalikult illustreeritud ajalooraamatut tehnikaülikooli keerulisest ja inspireerivast 100-aastasest arengust paarisaja õpilasega erakoolist 11 000 tudengiga maailma tippülikooliks.

Ajalooraamatut „Tallinna Tehnikaülikool 1918–2018“ esitletakse 13. septembril kell 15 TTÜ raamatukogu kohvikus (Akadeemia tee 1, Tallinn).

Raamatu koostaja Tõnis Liibeki kinnitusel on hämmastav, kui palju andekaid ja oma valdkonnas maailma tippteadlasi on tehnikaülikoolis sajandi vältel töötanud. Liibek rõhutab: „Paljud neist on siiski tuntud ennekõike oma kitsas teadusvaldkonnas. Kui paljud teavad näiteks Helmuth Freymuthi, kes osales Niels Bohri aatomifüüsika-alases uurimistöös, Arnold Reitsakast, keda on loetud 20. sajandi mõjukamate arvutiteadlaste hulka või Taivo Arakit, kes saavutas silmapaistvaid tulemusi tõenäosusteooria valdkonnas? Selliseid näiteid on arvukalt ning tehnikaülikooli ajaloo raamat aitab suurendada kõigi nende teadlaste tuntust ja nende töö väärtustamist.“

Eesti ainsa tehnoloogiaülikooli on saja aasta jooksul lõpetanud pea 70 000 inimest, kes kõik on ühel või teisel moel panustanud Eesti arengusse.

Raamatust saab teada, kes olid need esimesed tehnikaalase kõrgharidusega eestlased, kes panid ülikoolile aluse, miks asutati tehnikakõrgkool just Tallinnasse, millal asusid ülikoolis õppima esimesed naised, millised olid olulisimad teadussaavutused ja populaarseimad erialad.

Teos annab põhjaliku ülevaate sellest, kuidas on muutunud õppejõudude ja üliõpilaste koosseis ning teadustöö suunad.

Raamat on jaotatud kolmeks mahukaks peatükiks, millest esimene hõlmab aastaid kuni Teise maailmasõjani, järgnev aega kuni laulva revolutsioonini ning viimane tänapäeva. Raamatus on ära trükitud kaasaegsete mälestusi, ajaleheartikleid, fotosid.

Tehnikaülikooli ajaloost on varem ilmunud vaid üks üldkäsitlus 1986. aastal, mis ajastu pitserit kandes oli poliitiliselt kallutatud ning tänaseks aegunud.

Ajalooraamatu koostaja on Tõnis Liibek, toimetajad Vahur Mägi ja Toomas Hiio. Raamatu toimetuskolleegiumi kuulusid Renno Veinthal, Andres Keevallik, Erkki Truve, Vahur Mägi, Jakob Kübarsepp, Raimo Pullat ja Olavi Pihlamägi. Raamatu kaasautoriteks on mitmed tunnustatud TTÜ endised ja praegused õppejõud ja töötajad: Tiit Metusala, Valdek Mikkal, Priit Kulu, Kaido Hääl, Eedo Kalle, Avo Ots, Toomas Piliste, Sulev Mäeltsemees, Dimitri Kaljo, Paul Treier, Aiki Tibar jt.

Ajalooraamatut on võimalik soetada TTÜ meenetepoest hinnaga 35 eurot.

Tänapäeva Tallinna Tehnikaülikool on Eesti tehnika- ja IT-teaduse ning -hariduse lipulaev, kust saab kõrgharidust kõigil astmetel inseneri- ja tehnikateadustes, infotehnoloogias, majanduses, loodusteadustes ja merenduses. Eesti ainsa tehnoloogiaülikooli unikaalsus peitub valdkondade sünergias, mis aitab kaasa uute ideede sünnile. Sel aastal tähistab ülikool 100. aastapäeva.

Järgmine tehnikaülikooli 100. aastapäevale pühendatud üritus on 14. septembril kell 14, kui algab TTÜ100 linnakupidu. Vt lähemalt  ttu100.ee

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT