NordenBladet – Pühapäeval, 09.septembril Rootsis toimunud parlamendivalimisel (Riksdagsvalet) said võidu sotsiaaldemokraadid 28,4 toetusprotsendiga. Teisel kohal on liberaalkonservatiivne Mõõdukas Koonderakond 19,8 protsendiga ja kolmandal Rootsi Demokraadid 17,6 protsendiga. Vasakpartei on saamas 7,9, Keskerakond 8,6, Liberaalne Partei 5,5 ja Kristlikud Demokraadid 6,4 ja Rohelised 4,3 toetusprotsenti.

Erakonna Rootsi Demokraadid (SD) juht Jimmie Åkesson rõõmustas ööl vastu tänast jõudsa häältesaagi pärast ja kinnitas, et partei on valmis kõnelusteks kõikide teiste erakondadega. Åkessoni sõnul on erakonnal nüüd väga palju mõjuvõimu lähinädalate poliitilises olukorras kaasakõnelemiseks.

Soome peaministri Juha Sipilä sõnul jätkub mistahes valimistulemustest hoolimata Rootsiga tulevikus igal juhul tihe koostöö. Sipilä hinnangul olidki valimiste tegelikuks võitjaks siiski selgelt Rootsi Demokraadid.

Rootsi sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven nimetas seekordseid valimisi referendumiks heaoluriigi tuleviku üle ja kutsus valijaid mõtlema, kuidas nad tahavad kasutada neile antud aega Maal.

Moderaatide liider Ulf Kristersson ütles kampaania ajal, et valimistel järel vajab Rootsi tugevat blokiülest koostööd, et isoleerida Rootsit rahvusvahelisest koostööst eemale tõukavad jõud.

Valimisjaoskonnad avati hommikul kell 09.00 Eesti aja järgi ja suleti kell 21.00, esimesed tulemused avaldati kohe pärast seda. Lõplikud tulemused laekuvad alles hiljem sel nädalal, kui saabuvad eelhääletuse ja välismaal hääletanute postihääled. Uue valitsuse koosseis ei pruugi selguda mitme nädala jooksul, sest punaroheliste koalitsioonil ja vastasblokil oli pea võrdne toetus, vahe oli vaid ligikaudu 30 000 häält.

Ebaselge on oma toetajaskonda kasvatud Rootsi Demokraatide roll tulevases parlamendis ehk Riksdagis. Vähemalt seni on teised erakonnad keeldunud koostööst nendega või vähemalt suhtunud sellesse jahedalt.

Avafoto: Jimmie Åkesson (NordenBladet/Helena-Reet Ennet)