NordenBladet — Arvutipuhastuse programm Adware Doctor korjab kokku kasutaja salajased andmed ja saadab need Hiina serveritesse. Kui oled oma Maci arvutisse laadinud Adware Doctori, siis kustuta see kohe ja loe uudis alles pärast seda lõpuni.

Adware Doctor on tarkvara, mis puhastab arvuti kõikvõimalikust pahavarast ja viirustest. See programm oli veel möödunud nädalal App Store’is üks populaarsemaid tasulisi programme.

Siis aga selgus, et see teeb muudki kui puhastab arvutit – andmeturbespetsialist Patrick Wardle kirjutab oma blogis, et programm salvestab kasutaja teadmata infot arvutikasutuse ja veebilehitseja ajaloo kohta ning saadab selle info kuni Hiina serveriteni välja. Asjast kirjutas ka veebileht Mashable.

Andmete kogumine rikub inimeste õigusi ja ka Apple’i reegleid.

Wardle’i blogi sissekanne on kirjutatud pühapäeval, aga probleemid selle tarkvaraga on olnud teada ilmselt juba varem. Näiteks Twitteri kasutaja Privacy 1st kirjutab, et on Apple’iga suhelnud juba alates augusti keskpaigast ja andnud teada probleemidest selle tarkvaraga. Apple reageeris alles 7. septembril ja eemaldas selle programmi oma e-poest.

Apple on varem väitnud, et kõige turvalisem koht programmide allalaadimiseks on justnimelt App Store. Apple’i info kohaselt kontrollitakse kõik programmid enne välja panekut põhjalikult üle. Probleemide ilmnemisel saab Apple need programmid poest kiiresti eemaldada.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT