NordenBladet — Soome turva- ja kemikaaliamet Tukes testis 32 välismaa veebikaubamajadest tellitavat eset ja tunnistas enamuse neist ohtlikeks. Esemete hulgas olid mänguasjad, lastekaubad, ehted ja elektriseadmed. Testiti soomlaste seas populaarseid asju, mida tellitakse Wishi, AliExpressi ja eBay veebipoodidest, vahendab Yle.

Test näitas, et vaid üks toode vastas Euroopa nõuetele. Kui neid tooteid müüdaks Soomes, siis tuleks need müügilt ära korjata.

Kõik testis olnud 17 lasteasja tunnistati ohtlikuks. Turvarisk oli toodetel väga suur. Näiteks leiti üks 170 sentimeetri pikkuseks veniv lutikett, samas kui Euroopas on maksimaalselt lubatud pikkus 22 sentimeetrit. Liiga pikk kett on beebi jaoks nagu poomisnöör. Muret tekitasid ka vees paisuvad mänguasjad. Need meenutavad komme ja kui laps seda hammustab ja alla neelab, võib sisikonna ummistumine tuua kaasa surma.

Tukes testis ka kuute alla 5 euro maksvat mobiililaadijat ja viis neist tunnistati ohtlikuks. Tooted olid tuleohtlikud ja neilt võib saada elektrilöögi. Nende hulgas oli laadija, mis kuulub ohtlikemate seadmete hulka, mida Tukes on eales testinud.

Tukesi testid on osa täna alanud kampaaniast, mis juhib tähelepanu välismaalt tellitud toodete ohutusele. Väljastpoolt Euroopa Liitu tellitud toodete puhul vastutab nende ohutuse eest ostja.

Tukes loodab, et inimesed, kes välismaalt asju tellivad, veenduvad kõigepealt nende ohutuses. Soomes on olnud juhtumeid, kus välismaalt tellitud laadija süttis põlema, toidulisand sisaldas narkootikume ja kosmeetika tekitas allergilise reaktsiooni. Tarbijad on ostnud kemikaale, mille kasutamine on Euroopa Liidus keelatud.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT