NordenBladet — Riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso ütles Pariisis toimuval kaitsekonverentsil, et Eesti peab Euroopa kaitsekoostöö suhtes võtma tasakaalustatud ja konstruktiivse lähenemise.

„Euroopa Liidu kaitsekoostöö on praegu läbi aegade kõige kõrgemal tasemel, aga me ei tohi Euroopa kaitsekoostööd tõhustades eemalduda tõsistest transatlantilistest suhetest ja koostööst NATOga,“ ütles Hanso.

Hanso sõnul on kaitsekoostöös kesksel kohal kaitsekulutused. „Euroopa Liit ei saa oma julgeoleku ja ühise kaitsepoliititika ambitsioone ellu viia, kui liikmesriigid ei suuda tõsta oma kaitsekulutuste taset,“ ütles Hanso. „See on ka põhjus, miks on Ameerika Ühendriikide roll täna Euroopa kontinendil nii fundamentaalse tähtusega.“

Hanso sõnul ei tohiks Euroopa ohverdada üliolulist transatlantilist suhet päevapoliitikale. „Ameerika Ühendriikidega on meil olulised koostöösidemed ja liitlassuhted ning me peame vaatama nelja-aastasest valimistsüklist kaugemale,“ ütles ta. „Peame tekitama lisandväärtust parema koostöö loomiseks Euroopa Liidu ja NATO vahel ilma oma julgeolekupoliitika aluseid muutmata.“

Hanso sõnul ei peaks Euroopa kaitsekoostöö raames proovima dubleerida NATOt, vaid tegema tõhusamat koostööd kaitsetööstuse, küberkaitse, terrorismivastase võitluse ja luureinfo jagamise küsimustes.

Pariisis toimuva kaitsekonverentsi „Summer Defence Conference“ osavõtjad keskendusid aruteludes küsimustele, kuidas Euroopa tulevikus oma kaitset näeb ja millele peab keskenduma ühtne kaitsekoostöö.

 

Allikas: Eesti Riigikogu