NordenBladet — Riigikogus kohtuti täna Hiina Poliitilise Konsultatiivkomitee (CPPCC) väliskomisjoni delegatsiooniga. Kohtumistel Riigikogu aseesimehe, väliskomisjoni ja Eesti-Hiina parlamendirühmaga räägiti Eesti ja Hiina kahepoolsetest suhetest, majandusest, poliitikast ning kultuurist.

Riigikogu aseesimees Enn Eesmaa ja Hiina CPPCC väliskomisjoni aseesimees Liu Hongcai kinnitasid riikide ja parlamentide vahelisi häid suhteid. „Oluline on laiendada ja arendada mitmekülgset koostööd, seda eriti majanduse ja kultuuri vallas. Näeme senisest suuremat koostööd ka infotehnoloogia ja kaubanduse suunal,“ ütles Eesmaa.

Hiina delegatsiooni juht kinnitas majandusliku koostöö arendamise tähtsust ning seejuures märkis ära ka Eesti edu innovatsiooni, teaduse ja infotehnoloogia valdkondades ning avaldas soovi Eestiga kogemusi jagada.

Väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et Eesti kui väikeriigi huvides on oluline reeglite põhise maailmakorra jätkumine. „Taolised kahepoolsed visiidid aitavad kaasa ühiste arusaamade kujunemisele, mida on vaja praeguses rahvusvahelises poliitilises olukorras.“

Mihkelsoni sõnul arutati kohtumisel peamiselt riikidevahelist majanduskoostööd. „Hiina delegatsiooni juht väljendas soovi edendada senisest enam koostööd Balti riikide ja Põhjamaadega,“ tõi Mihkelson välja.

„Hindan kõrgelt Eesti ja Hiina vahelisi häid suhteid ning selle põhjalt on võimalus jätkata edukat koostööd kaubandusvaldkonnas,“ tõi esimees välja. „Peame mõtlema, kuidas toetada ettevõtjate ja riikide omavahelisi suhteid just e-kaubanduse vallas, kuna Hiinas on märkimisväärselt kasvanud ostude sooritamine internetist. Eesti võiks nende jaoks olla nii-öelda e-kaubanduse tõmbekeskus,“ märkis Mihkelson.

Kohtumistel käsitleti veel Korea poolsaarega seotud küsimusi, Hiina viimase aasta sisepoliitilisi arenguid ning uueks siiditeeks nimetatava Belt and Road Initiative’i teemat. Peatuti ka keskkonna ja kliimamuutuse teemadel. Delegatsioonijuht õnnitles Eesti riiki 100. sünnipäeva puhul.

Väliskomisjoni kohtumisel osalesid veel komisjoni aseesimees Keit Pentus-Rosimannus ning liikmed Oudekki Loone, Barbi Pilvre, Henn Põlluaas ja Anne Sulling.

CPPCC väliskomisjoni delegatsioon kohtus täna veel Eesti-Hiina parlamendirühma esimehe Helmen Küti, aseesimehe Dmitri Dmitrijevi ning liikmete Toomas Kivimägi, Jaak Madisoni ja Sven Sesteriga.

 

Allikas: Eesti Riigikogu