NordenBladet — Soome andmekaitseseaduse venimine on toonud kaasa veebiteenuste kasutamise piiramise, kus näiteks Google on tõstnud vanusepiiri 16 aasta peale. Sama lugu on teistes Euroopa Liidu maades.

Põhjuseks on siin Euroopa Liidu andmekaitsedirektiivi üldine vanusepiir 16 aastat ja Soomes pole jõutud piiri alla lasta 13 aasta peale, vahendab Yle.

Soomes ja paljudest teistes Euroopa Liidu maades valitseb praegu olukord, kus kasutajakonto loomine ei õnnestu alla 16-aastastel noortel. Whatsapp tõstis vanusepiiri samuti 16 aasta peale, samas kui Facebook ja Instagram on hoidnud piiri 13 aasta peal.

Maikuus jõustunud uue Euroopa Liidu andmekaitsedirektiivi kohaselt on veebikasutuse üldine vanusepiir 16 aastat. See puudutab nii tasulisi teenuseid kui ka isikuandmete loovutamist. Direktiiv jätab samas võimaluse riikidel piiri nihutada vahemikus 13-16 aastat.

Mõnedes maades nagu Rootsis ja Suurbritannias on piir lastud juba 13 aasta peale ja Google jälgib iga maa kohta kehtestatud piire. Kui eraldi seadust pole, on piir 16 aastat. Soome tahab samuti lasta piiri 13 aasta peale, aga seaduse vastuvõtmine on veninud.

Algul pidi Soome seadus valmima koos ELi direktiiviga, aga nüüd pole teada, millal see vastu võetakse.

Google kasutajakonto puudutab näiteks Youtube’i ja Androidi telefonide teenuseid. Ameerika noorte jaoks on vanusepiir 13 aastat ja nii oli see ka Soomes enne uue direktiivi jõustumist. Pärast direktiivi jõustumist palus Whatsapp senistel kasutajatel kinnitada, et nad on 16-aastased, aga Google pole seda juba loodud kontode puhul teinud.

Soomes leitakse, et on parem, kui noored juba varakult veebiteenuseid kasutama õpiksid, sest see on oluline ülikoolis. Kui noored sellega algust teevad alles 16-aastaselt, jääb neid teenustega tutvumiseks enne ülikooli aega ainult 2 aastat.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT