NordenBladet — Soomes tarvitavad lapsed narkootikume üha nooremalt: Espoos tuvastati kontrolli käigus 13-aastastel noortel juba 5 eri liiki narkootikume. Ja lapsevanematel polnud asjast õrna aimugi. Poiste suur narkolembus tuli üllatusena ka kohalikele lastekaitsjatele – asi jõudis isegi niikaugele, et narkootikume pakuti müügiks lastekaitsjatele endile, vahendab Helsingin Sanomat.

13-16-aastaetl noortel on tuvastatud 5 eri liiki ainet: amfetamiini, bensodiasepiine, metamfetamiini, kanepit, gammabutürolaktooni (GHB ehk korgiijook), Subutexi, Rivatrili ja Lyricat.

Poisid on kasutanud narkootikume juba pikalt enne tabamist, nooremad isegi 12-aastaselt.

Lastekaitsjaid on narkoainete selline levik tõsiselt üllatanud. Lastest osa tarvitas ise narkootikume, osa tarvitas ja müüs ning osa ainult tegelesid müügiga.

Erakordne on see, et juba väga noored lapsed on tarvitanud ise väga kangeid narkootikume ja tegelenud nende edasimüügiga. Narkost teavitajad on enamasti kas mõni lapse sugulane, sõbra isa või ema või naaber. Ühendust on võtnud ka raamatukogude ja noortemajade töötajad.

Paljudel juhtudel on laste narkomaania tulnud vanematele täieliku üllatusena ja pärast seda on lapsed paigutatud kiiresti asenduskodusse. Sageli on põhjuseks asjaolu, et vanemad on tihti kodust ära ja ei tea, millega lapsed tegelevad. Seetõttu soovitavad lastekaitsetöötajad vanematel rohkem oma lastega tegeleda ja aega koos veeta.

Espoo lastekaitse on pidanud narko puhul tegelema lastega eri peredest: seal on nii jõukate kui vaeste perede lapsi. Kui perel on palju raha, siis on lapsel lihtne osta narkootikume.

Lastekaitsjaid on üllatanud ka see, kui paljud lapsed tegelevad narkootikumide vahendamisega.

Politsei info kohaselt on 13-14-aastaste hulgas narkomaane vähe, aga 16-17-aastaste hulgas on narkomaania juba üsna tavaline. Narkomaanid kogunevad tavaliselt suuremate kaubanduskeskuste juures, kus käib palju rahvast. Narkoainete saamiseks pole vaja kedagi tunda, selleks on olemas vastavad nutitelefoni rakendused.

Noorte puhul on tavaline, et kamba liider on see, kes ainet ostab, teistele jagab ja edasi müüb. Tavaliselt 13-14-aastased ise aineid ei osta. Lastekaitse info kohaselt finantseerivad noored ise narko edasimüügiga ka tarvitamist.

Lastekaitsjad soovitavad noortel silma peal hoida eriti suveajal. Soovi korral saab narko kasutamist ka ise kodus testida – selleks on olemas vastavad testid, mis pole eriti kallid.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT