NordenBladet — Brüsselis NATO tippkohtumise eel eile toimunud NATO Parlamentaarse Assamblee konverentsil osalenud saadikud kinnitasid alliansi ühtsust. Eesti delegatsiooni juht Marko Mihkelson pidas tippkohtumisele eelnenud kokkusaamist heaks võimaluseks mõtete vahetamiseks nii esinejate kui ka liitlasriikide kolleegidega.

„Täpset sündmuste kulgu seekordsel tippkohtumisel ei ole võimalik ette ennustada, kuid on oluline mõista, et toetus multilateraalsele maailmakorraldusele ja üldine usk NATOsse on jätkuvalt tugev,“ ütles Mihkelson. „NATO PA liikmete vahel valitsev üksteisemõistmine on üheks tõestuseks sellest.“

Mihkelsoni sõnul on NATO kahel viimasel tippkohtumisel Walesis ja Varssavis võtnud vastu mitmeid väga olulisi otsuseid, mis suurendavad kogu alliansi julgeolekut ja annavad hea aluse edukaks tippkohtumiseks.

Eile Brüsselis toimunud konverentsil rõhutas NATO asepeasekretär Rose Gottemoeller vägede valmisoleku tõstmise, militaarse mobiilsuse, võrdsema kulude jagamise ning Euroopa Liidu ja NATO vahelise koostöö olulisust. Asepeasekretär nentis, et NATO liikmesriikide parlamentide saadikutel on oluline roll alliansi toimimise ja põhimõtete tutvustamisel.

Mihkelsoni sõnul sai NATO PA konverentsil palju tähelepanu atlandiüleste suhete hetkeseis. Ameerika Ühendriikide praeguse administratsiooni positsioone Euroopa ja Euraasia suunal tutvustanud asevälisministri kohusetäitja Michael Murphy kõnes jäid kõlama mitmed varasemalt Gottemoelleri poolt mainitud teemad. Lisaks rõhutas Murphy terrorismivastase võitluse jätkamise olulisust. Murphy nentis, et eriarvamusi USA ja Euroopas paiknevate NATO liitlaste vahel on ette tulnud ka varem. Ta avaldas arvamust, et alliansi ühtsus püsib ja mõnedes küsimustes hetkel esinevatest eriarvamustest saadakse üle.

Ühe esinejana võttis sõna ka Eesti välisminister, varasemalt pikka aega Eesti NATO PA delegatsiooni kuulunud Sven Mikser. Ta meenutas, et kaitsekuludeks vähemalt kahe protsendi SKP panustamine on päevakorras olnud alates üle-eelmise USA presidendi ametiajast. Mikser ütles, et NATO avatud uste poliitika peab saama usutavamaks ja selleks tuleb astuda konkreetseid samme.

NATO PA president Paolo Alli tutvustab täna pärastlõunal tippkohtumisel osalevatele riigipeadele ja valitsusjuhtidele assamblee seisukohti olulisemates allianssi puudutavates küsimustes.

 

Allikas: Eesti Riigikogu