NordenBladet – Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) jagas mõned soovitused, kuidas kodu turvalisena hoida ka siis, kui ise ära sõidate. “Suvisel ajal, kui inimesed on pikemalt kodust ära on, kipuvad ka pikanäpumehed ja muud kurikaelad ringi luusima. Ei tasu nende elu ettevaatamatusest lihtsamaks teha,” tuletab EKÜL juhatuse esimees Andres Jaadla meelde.

Soovitused, kuidas kodu turvaliselt üksi jätta:

Vali koduhoidja: see peaks olema keegi usaldusväärne isik, kes peab su kodul silma peal, sel ajal kui ise puhkusel oled. Ta võtab postkastist posti, et täistuubitud postkast kurikaeltele silma ei jääks, samuti kastab vajadusel toataimi.
Sule korralikult uksed ja aknad: kontrolli, et enne puhkusele sõitu oleks uksed (sealhulgas rõdu uks) ja aknad korralikult suletud.
Hoolitse, et elektriseadmed oleks välja lülitatud. Nii mõnigi tulekahju on saanud alguse seinakontakti jäetud mobiiltelefoni laadijast!
Ära jaga oma puhkust kogu maailmaga! Kuigi ranna- ja palmipildid meeldivad kõigile, pole kurjategijatel just raske ära arvata, kus sa elad.
Turva oma kodu: turvalised lukud, koduvalvesüsteemid jms aitavad su kodu kaitsta. Mitmed turvasüsteemid võimaldavad kodus toimuvat ka reaalajas nutitelefoni abil jälgida. Samuti peaks olema sõlmitud toimiv kodukindlustus, mis kataks võimalikud kahjud.
Ära jäta asju valveta: jättes lapsekäru või jalgratta lihtsalt koridori, ei pruugi see puhkuselt naastes sugugi sama koha peal olla, samuti takistab koridori ladustatud kraam ohu korral inimeste kiiret majast väljumist. Paiguta asjad turvalisse panipaika.
Hoolitse, et korteriühistul oleks su toimivad kontaktid: uue korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohasel korteriomanik kohustatud teatama korteriühistule oma olemasolevate sidevahendite andmed, eelkõige telefoninumbri või elektronposti aadressi. Hoolitse, et korteriühistul oleks sinu värskendatud andmed, et näiteks avarii korral ühendust võtta.

Avafoto on illustreeriv: Maja Eestis Keilas (NordenBladet/Helena-Reet Ennet)