NordenBladet — Riigikogu esimehe Eiki Nestori ja Itaalia presidendi Sergio Mattarella kohtumisel keskenduti rändepoliitikale, julgeolekuküsimustele, parlamentide töökorraldusele ning kahe riigi suhetele. Nestori ja Mattarella hinnangul on kahe riigi omavahelised suhted olnud viljakad ja konstruktiivsed. „Tunnustume Itaalia panust NATO õhuturbemissiooni, et tagada siinse regiooni julgeolek,“ ütles Nestor. Mattarella sõnul on liitlaste julgeoleku tagamine meie enda julgeoleku tagamine.

Nestor ja Mattarella tõdesid, et Euroopa Liidu põletav probleem on rändekriis, mille lahendamine nõuab riikidevahelist tihedat koostööd. Eesti on selle lahendamisse andnud oma panuse.

Nestori ja Mattarella hinnangul on kahe riigi omavahelised suhted olnud viljakad ja konstruktiivsed. Eriti toodi esile kultuurivahetus kahe riigi vahel. Nestor meenutas maikuu alguses Roomas Santa Sabina kirikus toimunud maestro Arvo Pärdi  autorikontserti, mis oli pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamisele. Itaalia president avaldas heameelt, et saab just Eesti juubeliaastal külastada Riigikogu.

Kohtumise käigus tutvustati mõlema parlamendi tööd ja riikide valimissüsteeme. Mattarella märkis ära Eesti e-riigi arendamise ja pidas seda maailma liidripositsioonil olevaks.

Nestor ja Mattarella avaldasid kohtumisel heameelt kahe riigi laieneva mitmekülgse koostöö üle, milleks on aastakümnetega loodud head eeldused.

Kohtumisel osalesid välikomisjoni esimees Marko Mihkelson ja Eesti-Itaalia parlamendirühma esimees Oudekki Loone.

 

Allikas: Eesti Riigikogu