NordenBladet — Reede varahommikusse veninud pinevatel Euroopa Liidu migratsioonikõnelustel leppisid 14 liikmesmaad Saksamaaga kokku veel ühes asjas: sinna saab Saksamaalt tagasi saata pagulased.

Nimelt on Saksamaa hädas sinna kogunenud pagulastega, kes on algselt registreeritud mõnel muul liikmesmaal. Seni polnud Saksamaa neid tagasi saatnud ja see tekitas Saksamaal poliitilise kriisi. Nüüd sai Saksamaa kokkuleppe 14 liikmesmaaga, mis aitab Saksamaa kriisi leevendada. Kokkuleppega liitunud maade hulgas on ka Soome ja Eesti, kirjutab Der Spiegel.

Asi tuli avalikuks, kui sai teatavaks, et Saksamaa kantsler Angela Merkel oli teatanud oma koalitsioonipartneritele, et oli saanud 14 ELi liimesmaalt vastavad garantiid. Need maad on Belgia, Taani, Eesti, Prantsusmaa, Leedu, Läti, Luksemburg, Holland, Portugal, Soome ja Rootsi. Ka Ungari, Poola ja Tšehhi olid sellega nõustunud.

Ungari lükkas teadaolevalt  laupäeval sellise kokkuleppe sõlmimise ümber. Tšehhi valitsus lükkas samuti selle info ümber.

Soome peaminister Juha Sipilä ütles intervjuus Yle-le, et Soomel polnud mingit põhjust Saksamaale vastu olla.

Praegu tagastatakse Saksamaalt teistesse maadesse vaid 15 protsenti pagulastest.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT