NordenBladet — Sel aastal on väidetavalt nähtud palju rästikuid, aga kes teab… võib-olla on tegemist lihtsalt visuaalse illusiooniga? Illusioon või mitte, aga neid 13 asja pead kindlasti teadma, kui sinu tee ristub rästikuga, vahendab Iltalehti.

1. Rästik põgeneb
Rästikud põgenevad tavaliselt inimeste eest ära, aga kui ta tunneb end ohustatuna, võib ta hammustada.

2. Identifitseeri hammustusjäljed
Rästikul on kaks mürgist hammast, mistõttu jääb nahale kaks pistejälge, mille vahe umbes 3-4 mm. Mõnel juhul võib jääda vaid ka üks jälg, kui madu on mingil põhjusel teise hamba ära kaotanud.

3. Rasked sümptomid
Peale hammustust on esimesteks tunnusteks turse ja punetus. Hiljem võivad lisanduda oksendamine, kõhulahtisus, peavalu ja suisa pearinglus. Kui ka kõri läheb paiste ning hingata raske, on tegemist allergilise reaktsiooniga.

4. Ära katsu hammustuskohta
Kui mõistus käsiks hammustuskohta kohe puhastama hakata, siis tegelikult ei tohi seda üldse puutuda. Samuti ei tohi seda kohta pigistada või imeda.

5. Püsi liikumatult ja plaasterda koht kinni
Tasub jääda paigale püsima, koht tugevasti sidemega kinni tõmmata ning jäse kõrgemale tõsta, et vältida turseid.

6. Vastumürk ei ravi
Vastumürk ei ravi hammustust, aga ega see ravim mööda külge maha ka ei jookse.

7. Võta õiget sorti valuvaigistit
Kui hammustuse koht on valus, ära söö põletikuvastast valuvaigistit nagu näiteks Ibuprofeeni või atsetüülsalitsüülhapet. Paratsetamool seevastu sobib hästi.

8. Alati arsti juurde
Kui hammustuse ohver on muidu igati terve täiskasvanu ning tal ei tundu peale hammustuse suurt midagi viga olevat, siis tasub ikkagi perearsti juures käia näitamas.

9. Kohe arstiga ühendust
Kui hammustuse ohver on alla 15-aastane, lapseootel, vanur või raskesti haige olev isik, tuleb kiiremas korras arsti juurde minna. Eriti tõsine hammustus on selline, mis asub pea- või kaelapiirkonnas. Arst aitab tõsised sümptomid kohe kontrolli alla saada.

10. Rästikud on kuuma ilmaga aktiivsemad
Selle aasta kuumad ilmad algasid juba varakult, mistõttu on ka rästikud aktiivsemad. Võib olla ka nii, et sulle tundub, justkui rästikuid oleks palju, aga tegelikult näed sama rästikut mitu korda.

11. Rästik otsib süüa
Kui ilm on palav, liiguvad rästikud palju, kuna nad otsivad mõnusat varjulist paika. Aktiivne liikumine tõstab aga söögiisu ja seetõttu liiguvad nad veelgi enam.

12. Ole põõsastes ja metsas ettevaatlik
Rästikud armastavad olla soo ääres, mitmesugustes põõsastes, kivihunnikutes, kõrge muru sees, rohumaadel ja metsas.

13. Lihtsad ja parimad ettevaatusabinõud
Hoia meeles metsas liikudes alati kõrged kummikud jalga tõmmata. Õueala muru olgu alati lühikeseks niidetud. Kui tirid aia äärest või postide ümber kätega pikka heina, pea meeles kindaid kanda. Kui näed rästikut, hoia eemale!

Avafoto: Rästik (YouTube Kuvtõmmis)

Loe lisaks:
Malaisias leiti hiigelmadu, kes saab ilmselt uue Guinessi rekordi omanikuks + FOTOD!

Kümnekuune Iira-Riina mängis rästikuga

Muuda suvi ja reisimine koera jaoks turvaliseks