NordenBladet — Tallinna Ülikoolis kaitses doktoritöö esiletõstmisega (laudatur) Kristiina Rebane Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudist. Tema töö on esimene Eestis kaitstav italianistika doktoritöö, mis on kirjutatud ja mida kaitsti itaalia keeles. Töö uuris itaalia modernistliku kirjaniku ja Nobeli preemia laureaadi Luigi Pirandello (1867-1936) novelle.

“Uurisin siirdkõne aspektist kokku 251 Luigi Pirandello novelli. Täpsemalt pakkus mulle huvi selle vastuolulise ja püsiva vormita narratiivse tehnika esinemise ulatus, lingvistilised ja tekstuaalsed tunnuseid ning semantilised funktsioonid Pirandello poeetika kontekstis,” sõnas Rebane. Selgus, et Pirandello novellides siirdatakse siirdkõnes jutustamisse nii tegelaste sisekõne, monoloogid, dialoogid kui ka kogukonna kollektiivne hääl.

“Pirandello siirdkõnet iseloomustab suur vormiline variatiivsus ning aastate lõikes võib täheldada olulisi stilistilisi arenguid,” sõnas autor ja lisas, et viimastes novellides kasutas autor maksimaalselt ära selle narratiivse tehnika potentsiaali ning arendas välja sellise siirdkõne erikuju, mille piire tekstis on peaaegu võimatu üheselt määrata.

Kaasaegse narratoloogia kontekstis käsitletakse siirdkõnet kui jutustajateksti ja tegelaseteksti sellist tüüpi vastastikust mõju, mille puhul teine on esimesele allutatud. “Pirandello novelle siirdkõne aspektist analüüsides aga avastasin, et siirdkõne võimaldab need narratiivse teksti kaks peamist komponenti omavahel dialoogilistesse suhetesse asetada ilma, et teine oleks esimesega tingimata alistusseoses,” sõnas doktorant. Uurimistöös välja töötatud siirdkõne analüüsimise ligvistilised ja semantilised kategooriad võimaldavad uurida seda narratiivset võtet ka Pirandello romaanides. Üldistatult võimaldavad samad kategooriad uurida siirdkõnet mistahes narratiivses tekstis.

Doktoritöö pealkiri on “Narrare con i personaggi – il discorso indiretto libero nelle novelle di Luigi Pirandello” (“Jutustada tegelaste kaudu – siirdkõne Luigi Pirandello novellistikas”) ja selle kaitsmine toimus 1. juunil Tallinna Ülikoolis. Doktoritöö juhendaja on TLÜ dotsent Ülar Ploom, oponendid emeriitprofessor John Barnes (University College Dublin) ja dotsent Laura Di Nicola (Sapienza Universita di Roma).

Töö täistekst on kättesaadav TLÜ Akadeemilise Raamatukogu keskkonnas ETERA.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT