NordenBladet — Juuni alguses kaitses doktoritööd Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituudi doktorant Mati Mõttus, kelle töö uuris interaktsiooni esteetikat. Uurimistöö käigus töötati välja 23 kogemuslikku atribuuti, mis abistavad disainereid esteetiliselt nauditava toote loomisel, olgu tegemist mobiilirakenduse, virtuaalreaalsuse mängu, kodumasina või interaktiivse kunstiteosega.

„Inimese-arvuti interaktsioonis käsitletakse esteetilist kogemust üldise kasutajakogemuse osana. Erinevalt kujutavas kunstis ja graafilises disainis tuntud välimuse esteetikast on inimese ja arvuti vahelistes toimingutes oluline n.ö. interaktsiooniesteetika, mida võib kogeda näiteks interaktiivse seadme kasutamisel tehtud liigutuste, kasutajaliidese dünaamika ja helide kaudu,“ avas Mati Mõttus doktoritöö teemat. Sarnaseid kogemuslikke atribuute on inimese-arvuti interaktsiooni vallas varasemalt tuvastatud näiteks visuaalse esteetika, üldise kasutajakogemuse ja pragmaatilise rahulolu, aga mitte interaktsiooniesteetika kirjeldamiseks.

„Doktoritöö panustab valdkonna arengusse ka interaktsiooniesteetika atribuutide tuvastamise metodoloogia kaudu. Varasemad esteetika atribuudid põhinevad teooriatel või on tuvastatud ekspertide poolt,“ sõnas autor ja lisas, et käesolevad atribuudid on tuvastatud tavainimeste ütluste järgi, kasutades spetsiifilist, kvalitatiivseid ja kvantitatiivseid andmeid kombineerivat tehnikat (Repertory Grid Technique). „Loodan, et minu doktoritöö tulemused leiavad rakendust nauditavate interaktiivsete lahenduste disainis nüüd, mil kasutajaliides ei tähenda enam pelgalt arvutiekraanile kuvatud graafikat. Headeks näideteks moodsatest kasutajaliidestest on virtuaalreaalsus, žestidega toimivad mängud ja häälega juhitavad telefonifunktsioonid,“ lisas Mati Mõttus.

Doktoritöö “Esteetika interaktsioonidisainis” (“Aesthetics in Interaction Design”) kaitsmine toimus 1. juunil Tallinna Ülikoolis. Töö juhendaja on TLÜ professor David Jose Ribeiro Lamas, oponendid Leicesteri Ülikooli professor Effie Lai-Chong Law ja Eesti Kunstiakadeemia vanemteadur Raivo Kelomees. Doktoritöö kaitsmine toimub inglise keeles ja selle täistekst on kättesaadav TLÜ Akadeemilise Raamatukogu keskkonnas ETERA.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT