NordenBladet — Soomlased söövad üha vähem süsivesikuid ehk magusat ja on hakanud paksuks minemise kartuses vältima ka leiva söömist. Värske uuring aga näitab, et mida rohkem inimesed saavad toidust süsivesikuid, seda kõhnemad nad on. Uuringu järgi on kõige paksemad need, kes söövad magusat kõige vähem, vahendab Helsingin Sanomat.

Tulemused näitavad seda, et paksud inimesed väldivad süsivesikuid, räägib terviseameti uurija Niina Kaartinen. Uuringus osales kokku 13 800 Soome täisealist inimest.

Uuringus osalenutest 23 protsenti olid rasvunud ehk nende kehamassiindeks oli üle 30. Palju süsivesikuid söövate inimeste rasvumise risk on uuringu järgi 35 protsenti väiksem kui neil, kes tarvitavad vähe süsivesikuid.

Uuringu tulemused olid risti vastupidised ootustele ja levinud arvamusele. Rasvumise risk on oluliselt väiksem neil, kes tarvitavad rohkem magusat.

Uuring tõi välja, et magusa pärast pole põhjust kellelgi vältida magusaid puuvilju. Küll aga tuleks vähendada tavalist suhkrut, mis pikaajalisel tarvitamisel ja suurtes kogustes teeb paksuks.

Uuring tõi välja, et paksuse puhul pole oluline mitte süsivesikute hulk, vaid kvaliteet. Seetõttu on täiesti mõttetu toidus kalorite jälgimine. Parimad süsivesikute allikad on täisteratooted nagu leib, taimne toit, marjad ja puuviljad.

Uuringust selgub, et Soome tervisenõuannetega on pandud viimasel ajal puusse. Kui süsivesikuid tarvitada väga vähe ja see on suures osas tavaline suhkur, siis on see tervisele kahjulik.

 

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT