NordenBladet – Põhjamaades teevad puugid inimestele aasta aastalt aina enam peavalu, sest veel aastakümne eest suht ohutu puuk on tänaseks muutunud tänu põldude mürgitamisele ja pritsimisele nii mürgiseks, et on tihti inimesele eluohtlik. Sageli pole abi isegi vaktsineerimisest.

Kus puuk elab ja millal on puugid aktiivsed?
Rohkem kui 90% oma elust veedavad puugid “peremehest” sõltumatult avatud looduses, niitudel ja metsades. Hooajaline aktiivsus saabub koos ööpäevase temperatuuritõusuga plusskraadide poolele ehk märtsikuus, kui täiskasvanud puugid harrastavad toidu otsimist maapinna lähedal. Puugid liiguvad kuni meetrikõrguse taimestiku „latvadesse“ aprillis ja mai alguses kui temperatuur on madal ja õhuniiskus kõrge. Juuni ja juuli on madala õhuniiskuse periood ning puukide jaoks on äärmiselt energiakulukas taimedele üles-alla ronida. Teine aktiivsuse periood algab tavaliselt septembris-oktoobris, kui õhuniiskus ja ka õhutemperatuur on madalad liiguvad puugid maapinna lähedal kuni välistemperatuuri langus talvel sunnib nad pea liikumatuks. Lisaks perioodilisele aktiivsusele esineb neil ka igapäevaselt aktiivsemaid perioode ümbritsevast keskkonnast lähtuvalt ehk siis hommikuti ja õhtupoolikuti. Puugihooaeg, see on puukide bioloogilise aktiivsuse periood, mis kestab tavaliselt aprillist oktoobrini, kuid pehme talv võib seda oluliselt pikendada. Puuk muutub aktiivseks, kui ööpäeva keskmine temperatuur on 6–7 kraadi.Kõige lihtsamaks “puugitõrje vahendiks” on korras aed – niitke tihti muru, eemaldage mahalangenud lehed. Kasutage võimalusel puiduhaket või kruusa, muru ja metsamaade vahel, et hoida puugid eemal mänguplatsidest ja puhkealadest. Vältige kõndimist pikas heinas.

Kuidas end looduses koduste vahenditega kaitsta?
1. Küüslauk: Puukidele ei meeldi küüslaugu lõhn. Puukide eest saate end kaitsta nii küüslaauku süües kui seda enda kätele jalgadele määrides. Värsked küüslaauguküüned võite ka metsa minnes kummikusäärde pista!
2. Tsitruseline tõrjevahend: Keetke tsitrusviljade koori (sidrun, apelsin, laim) vees, laske jahtuda. Valmis segu määrige nahale. Võite panna näiteks spreipudelisse, et sellega oleks lihtsam end piserdada.
3. Erinevad eeterlikud õlid: Puuke saate peletada ka järgmiste lõhnade abil –  rosmariin, basiilik, seeder, sidrun, lavendel ja kirbumünt. Segage maksimaalselt kolme õli puhta mandliõliga ja kandke nahale.
4. Seep-tõrjevahend: Segage 10-15 tilka eeterlikku õli (meliss, kirbumünt, lavendel või kurereha) 30 gr vedelseebiga ja peske end selle lahusega, enne loodusesse minekut.

Allikas: Ohmygossip.fi