NordenBladet – Harilik võilill (Taraxacum officinale), mis on Põhjamaa rahvastele nõnda kodune ja igapäevane, on rahvameditsiinis tuntud ja kiidetud ravimtaim. Eestis kasvab ligi 170 erinevat võilille liiki, ent meil umbrohu pähe kirutud taim on tegelikult ravimitööstustes üle maailma kõrgelt hinnas. Rahvameditsiinis kutsutakse teda küll elu eliksiiriks, küll verepuhastajaks, kõhulahtistajaks, maksakorrastajaks ja väsimuse kõrvaldajaks. Ametlikult loeti võilille ravimtaimede hulka 1961. aastal. Võilill on õitest juurteni kasulikke aineid täis – ravimtaimena kasutatakse taime kõiki osi.

Värske piimmahl on ravimiks maksa-, neeru-, põrna- ja nahahaiguste korral ja muuhulgas leevendab/kaotab allergikutel esineva naha sügelemise, parandab sammaspoolikuid ja lööbeid. Taim puhastab verd, vähendab kolesterooli, kehvveresust, vähendab verd vedeldades infarkti- ja insuldiohtu. Reguleerib organismis veresuhkru taset. Katsete põhjal on leitud, et võilillemahlal aitab tuberkuloosikepikeste vastu, värhendab viiruste ning haigusi põhjustavate seenerakkude levikut, hävitab sooleparasiite. Võilillel on täheldatud ka kasvajate arengut pidurdavat toimet. Võilillest saab abi maksahaiguste ja kollatõve vastu, söögiisu puudumise ning kõhukinnisuse vastu, samuti ka reuma ning soolatüügaste raviks. See loetelu ei ole kaugeltki lõplik.

Võilille varred:
1. Ravib maksa (eriti kasulik nendele, kel alkohol mokka mööda). Kuigi võilille varrest tulev valkjas piim on kergelt mürgine, soovitatakse maksahaiguste korral värskeid võilillevarsi toorelt süüa. Esialgu ühe või kahe kaupa.
2. Ravib soolatüükaid. Määrige soolatüükaid võilille varrest tuleva piimaga.
3. Pidurdab tedretähnide levikut: määrige enne pesemist võilille piimaga nägu.

Võilille õied:
1. Südamehaiguste korral soovitab rahvameditsiin keeta kuivatatud võililleõitest teed ning seda juua vee asemel.
2. Võilillest saab ka mett teha, mis on rohuks köha, bronhiidi, palaviku ja gripi puhul. Võetakse teelusikatäis korraga kolm korda päevas. (Võilille mee valmistamine: korja umbes kaks klaasitäit võililleõisi ja keeda pool tundi liitri veega, siis jahutada ja kurna. Pärast kurnamist lase vedelik uuesti keema ning lisa pool kilogrammi suhkrut ning teelusikatäis sidrunihapet. Keeda 20 minutit. Värvus muutub kollaseks nagu päris meel. Kalla kuumalt purkidesse ja kaaneta).
3. Puhastab verd, väljutab organismist liigset vett. Võilille mahl ja tee sobivad hästi verepuhastamiseks, tõstab isu, korrastab seedimist ning on hea hemorroidide ja põrnahaiguste raviks. Mahla võtta 2-3 supilusikatäit ning teed võib juua 1-2 klaasi päevas. Võilille mahl sobib hästi ka mitmete nahahaiguste raviks.
4. Ravib reumat. Reuma raviks tuleks korjata värskeid võilille õisi ja valada petroleumiga üle. Lasta seista vähemalt 24 tundi ja seejärel määrida haigeid kohti kord päevas õhtuti.

Võilille juured:
1. Aitab kõhukinnisuse korral. Keeda võilille juurtest teed ning joo hommikul ja õhtul enne sööki pool klaasi korraga.
2. Aitab maohaavade puhul. Juuri võib riivida leiva peale või niisama toorelt närida. Soovitatakse umbes
kolm juurikat päevas.
3. Ravib diabeeti. Diabeetikutele soovitatakse iga päev aeglaselt läbi mäluda: NB! seedimine algab juba suus, vähemalt 10 noort võilille õievart päevas.

Võilille lehed:
1. Aitavad maksapõletike korral. Võilill on kevadine turgutaja taim. Salatiks sobivad hästi nii võilille lehed, varred kui ka noored juured. Võilille lehtedest saab tervisliku hapuka salati, kui pestud lehed hakkida ning segada koore või taimsete õlidega. Salat on tõhus ka kroonilise maksapõletiku vastu.

Võilille (nagu ka kõiki teisi ravimtaimi) kogu ikka puhtast loodusest ning võimalikult kodukoha lähedalt. Teile kõige paremini mõjuvad taimed kasvavad vaid mõne kilomeetri raadiuses teie ümber! Taime maapealseid osi (õisi, varsi, lehti) kogu kevadel, maaaluseid (juuri) aga sügisel. Taimede suhtes tundlikud inimesed peaksid võililledroogide raviotstarbeks kasutamisel ettevaatlikud olema, sest tegu on energeetiliselt ja raviomadustelt väga võimsa taimega. Tõsiste tervisehädade puhul konsulteerige esmalt ikka oma perearstiga.

Võilillelist kevadet!

Vaata ka:
Retsept: Võilille lehe-juure salat