NordenBladet — Viimasel ajal räägitakse üha rohkem inimese organismis elavate bakterite tähtsusest, kuna bakterid moodustavad üle poole inimese organismis olevatest rakkudest ja neist sõltub inimese tervis ning haigused. Teatud haiguste puhul tehakse haiglates inimestele väljaheite siirdamisi, mis tähendab soolebakterite ülekandmist ühelt inimeselt teisele.

Inimesed on Soomes hakanud väljaheite siirdamist tegema kodus, kuna selle kohta on õpetused lausa internetis. Arstid seda ei soovita, kuna koos bakteritega võivad kaasa tulla haigused. Näiteks on juhtumeid, kus tüseda inimese väljaheidet siirdanud normaalkaalus naine muutus ise samuti tüsedaks.

Soomes Tampere haiglas tehakse väljaheite siirdamisi regulaarselt ja selleks on loodud lausa eraldi väljaheitepank. Arstid soovitavad oma väljaheidet säilitada näiteks enne rasket vähiravi, vahendab Aamulehti.

Väljaheite siirdamisi tehakse inimestele aga pärast antibiootikumiravi tekkinud kõhulahtisuse puhul. See tähendab, et patsiendi soolde viiakse doonori soolest võetud vedelikku. Sellise siirdamise eesmärk on kahjustada saanud organismi viia terve organismi bakterid.

Soomes on hakatud väljaheite siirdamisi tegema kodus, aga Soome arstid seda ei soovita, kuna väljaheitega võivad tulla kaasa haigused, näiteks ülekaal. Soome haiglate väljaheitedoonorid on seetõttu kõik normaalkaalus, samuti ei põe nad reumat ja multiskleroosi.

Soolebakteritega on seostatud viimasel ajal üha suuremat hulka haigusi, nende seas diabeet, allergiad, teatud kasvajad, multiskleroos, reuma, tsöliaakia, ülekaal ja isegi masendus.

Bakteritel on inimese organismis suur tähtsus, kuna nad moodustavad üle poole inimesed organismis olevatest rakkudest. Seetõttu on viimasel ajal hakatud uurima järjest rohkem inimese organismis olevaid baktereid, viiruseid ja seeni. Kui inimesel endal on ligi 20 000 geeni, siis inimese mikroflooras on 2-20 miljonit geeni ja seda on hakatud kutsuma inimese teiseks genoomiks.

Hiirtega tehtud katsed on näidanud, et normaalkaalus hiirelt võetud väljaheite siirdamisel tüsedale hiirele saavutas tüse hiir normaalkaalu. Inimeste puhul on teada juhtumeid, kus näiteks normaalkaalus emale siirdatud tüseda tütre väljaheite tulemusel hakkas ka ema tüsenema, vahendab BBC.

Väljaheite siirdamine on päästnud paljude inimeste elu pärast antibiootikumiravi, kuna antibiootikumid hävitavad nii head kui halvad bakterid ja kõhus võib võtta võimust bakter Clostridium difficile (C. difficile), mis tekitab eluohtlikku kõhulahtisust. Antibiootikumide tarvitamist võib organismis võrrelda metsatulekahjuga, mis hävitab kõik elusa ja pärast mida võivad hakata vohama kahjulikud bakterid.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT