NordenBladet — Riigikogu infotunnis (16.05) vastas haridus- ja teadusminister Mailis Reps Krista Aru esitatud küsimusele riigigümnaasiumide võrgu kohta.

Aru hinnangul liigub ministeerium jõuliselt edasi riigigümnaasiumide ehitamise ja arendamisega. Tema küsimus keskendus Rakvere Gümnaasiumile, mis asub väga kaunis spetsiaalselt arhitekt Alar Kotli poolt projekteeritud hoones. Nüüd kavandatakse Rakvere Riigigümnaasiumi jaoks uut hoonet. Ta soovis teada, miks on siis ikkagi Rakveres nüüd otsustatud just selle uue hoone kasuks.

Reps selgitas, et riigigümnaasiumidega on jõuliselt edasi liigutud ja lisaks juba traditsioonilistele gümnaasiumidele Nõos ja Noarootsis, mis on aastast 1994, on tegelikult maakonnakeskustes edasi mindud just alates 2013. aastast ja nüüd on jõudnud järg ka Rakvere kätte.

Minister toonitas, et põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses on öeldud selgelt välja, et igasse maakonnakeskusesse peaks olema võimalus riigigümnaasiumil tekkida. „Need kohad, kuhu nad tulevad, on väga paljus olnud tegelikult kohaliku kogukonna otsused,“ märkis Reps. Ta lisas, et see on ikkagi selle piirkonna haridusvõrgu lahutamatu osa. „Rakveres on välja pakutud sellesama Pärdi juurde ja seesama Kotli maja vahetusse lähedusse gümnaasiumi ehitamiseks maatükk,“ ütles Reps. Tema sõnul on mõlemad alternatiivid võimalikud, mõlemal on plusse ja miinuseid.

Reps märkis, et meil on maakonnakeskusi, kuhu on juba tulnud uued hooned. „Uue hoone plussid on, et sa saad luua uuele ootusele ja õpikäsitlustele, mis meil täna on levinud, väga interaktiivsed, mitme distsipliiniga klassiruumid, kus saad kohandada täiesti uuetele nõuetele vastavad keemialaborid, füüsika katseruumid jne, jne,“ selgitas Reps.

Ta tõi esile, et me loome tänapäeval küll ümmargusi, küll ovaalseid koolimaju just selleks, et kõik koolilapsed selles gümnaasiumis ühel hetkel positiivses mõttes põtkuksid vastastikku. Aatriumid on tavaliselt samal ajal ka sööklad, samal ajal on nad aulad, kontserdisaalid jne. Need võimalused kõik vanas majas sellisel kujul ei tule välja. See kindlasti ei ole nii energiaefektiivne ja kulud on veidi suuremad. „Need on põhjused uue maja kasuks,“ ütles Reps. Samas märkis ta, et olemasolevate ajalooliste hoonete säilimise ja arendamise mõttes on ka väga palju plusse. Rakvere eripäraks on, et see on praegu vajalik põhikoolile. „Nii et juhul kui Rakvere volikogu peaks andma nüüd selle riigigümnaasiumiks, tekib tal olukord, kus ta peab põhikoolile uue maja ehitama, sest tegelikult olemasolevasse kahte koolimajja põhikoolilapsed ära ei mahu.

„Automaatselt peab volikogu ka arvestama, et kahele – põhikooli meetmele ja gümnaasiumi meetmele samal ajal me rahastust anda ei saa;“ märkis minister.

Reps vastas veel Heidy Purga esitatud küsimusele ministeeriumi töökorralduse ja Arno Silla esitatud küsimusele Tartu Tamme Gümnaasiumis algklasside teise vahetusse suunamise kohta.

Peaminister Jüri Ratas vastas Jürgen Ligi esitatud küsimusele kodakondsuse kohta ja Andres Herkeli esitatud küsimusele valeandmete esitamise kohta ERJKle.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo vastas Mart Helme esitatud küsimusele IT spetsialistide vajaduse kohta Eestis ja Külliki Kübarsepa esitatud küsimusele maapiirkondadesse kiire interneti viimise kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu