NordenBladet — Toompea lossi kunstisaalis on Maria-Kristiina Ulase isikunäitus „Inimvigurid“. Kolossaalsed inimpead ja väänduvates asendites värvikirevad figuurid viitavad kunstniku isikupärasele käekirjale, millega püütakse avada inimloomust.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul paneb väljapanek mõtlema inimloomuse erinevate tahkude üle. „Et aru saada erinevate inimeste käitumisest on vaja mõista inimloomust mõjutavaid tegureid, mis on seotud nii põhiväärtuste, soovide kui ka argipäeva muredega. Huvitav on näha seda läbi kunstniku omapärase vaatenurga,“ ütles Nestor.

Kunstniku enda sõnul väljendavad tema teosed inimlooma sisemisi ja väliseid muutumisi; heitlemisi, otsinguid ja märkamisi. Pöördelisi aegu ja tüünet meelt. Tema teosed on interaktiivsed objektid-olendid ja samas ka liikumatud pildid, mis on sündinud joonistamise kogemusest ning elu üle mõtisklemisest.

Kriitikud on toonud esile, et Ulase vineerlõigetes prevaleerib joone ja silueti väljenduslikkus värvilise pinna üle, samas ei oleks need kujud maalinguteta pooltki nii kõnekad. Suurepärase värvimeelega kõrvuti pandud kirkad pinnad sisaldavad aga omakorda nii palju joonistuslikku elementi, et loovad kujutiste pinnal uusi iseseisvad maailmu, haarates mängu kaasa ka lõigete sakid ja avaused. Ulase teoseid vaadeldes pole vaja tähenduste otsimisse kinni jääda. Kunstnik ise on oma vineerlõikeid nimetanud inimviguriteks ja autoripoolne kelmikas noot loob soodsa pinna nende vastuvõtuks.

Maria-Kristiina Ulas on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia 1991. aastal graafika erialal. Ta on esinenud näitustel alates 1988. aastast ning kümnete grupinäituste seas on esinemisi nii kodu- kui välismaal ja paarkümmend isiknäitust. Ulasele on omistatud Kristjan Raua nimeline kunstipreemia (1992) ning G–Galerii kunstipreemia (2002). 2006. aastal pälvis ta preemia 12. Aasia biennaalil. Ta kuulub Eesti Kunstnike Liitu ja Eesti Vabagraafikute Ühendusse, aastatel 1989–1993 tegutses ta ka Uue Graafika Grupi liikmena.

Näituse tehniline teostus on Mait Eerikult koostöös Eesti Kultuurkapitali ja Eesti Kunstnike Liiduga.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga. Näitus jääb avatuks kuni 29. juunini. Toompea lossi sissepääsuks tööpäevadel kella 10-16-ni on vaja esitada isikut tõendav dokument.

 

Allikas: Eesti Riigikogu