NordenBladet — Riigikogus toimub täna Balti Assamblee (BA) julgeoleku- ja kaitsekomisjoni ning sotsiaalkomisjoni istung, kus tähelepanu keskmes on piiriülene koostöö õnnetuste korral, kriisi ohjamisel ja kodanike kaitsmisel.

BA julgeoleku- ja kaitsekomisjoni aseesimehe Urve Tiiduse sõnul tehakse istungil iga-aastane kokkuvõte ohtudest Balti riikide julgeolekule ja räägitakse koostööst õnnetuste puhul. „Uputused, loomade haigused, keskkonnareostused – need on vaid mõned katastroofid, mida peab oskama vältida ja loomulikult neid olukordi vajadusel lahendada,“ rääkis Tiidus. Ta lisas, et seejuures on Balti riikidel oluline teha koostööd omavahel ja teiste naaberriikidega.

BA sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt ütles, et istungil on seoses kriisiolukordadega tähelepanu keskmes ka kodanikukaitse. „Hädaolukorrad lahenevad sujuvamalt, kui elanikud on kriisiks, näiteks küberrünnakuks või looduskatastroofiks valmis,“ sõnas Kütt. „Tänasel istungil räägime aga ka sellest, et Balti riikide õiguskaitseasutused suudaksid teha operatiivset koostööd ja tervishoiuasutused oleksid valmis töötama ka hädaolukorras.“

Urve Tiidus ja Helmen Kütt juhatavad koos Läti ja Leedu kolleegidega Riigikogu konverentsisaalis kell 9 algavat istungit. Samuti võtavad sellest osa BA julgeoleku- ja kaitsekomisjoni liige Uno Kaskpeit, assamblee sotsiaalkomisjoni liige Monika Haukanõmm ning Eesti delegatsiooni aseesimees Johannes Kert.

Balti Assamblee on Eesti, Läti ja Leedu parlamentide koostööd edendav rahvusvaheline organisatsioon, mis asutati 1991. aasta 8. novembril Tallinnas.

 

Allikas: Eesti Riigikogu