NordenBladet — Riigikogu infotunnis möödunud nädalal vastas peaminister Jüri Ratas Mart Helme küsimusele Põlva ja Valga haigla sünnitusosakondade sulgemise kohta. Helme juhtis tähelepanu probleemidele, mida osakondade sulgemine endaga kaasa võib tuua, ja tundis huvi, kuidas need saaks tööd jätkata.

Peaminister ütles, et otsuse sulgeda Põlva haigla sünnitusosakond 1. oktoobrist ja Valga haigla sünnitusosakond 1. juulist on teinud haigla nõukogud. Ta lisas, et sellise otsuse õigus peabki jääma meditsiinitöötajatele. Samas märkis Ratas, et ta on saanud Valga volikogu esimehe ja vallavanema kirja, milles tuuakse välja soov, et sünnitusosakond jätkaks tööd.

Statistikast rääkides ütles Ratas, et Põlva haiglas sündis 2006. aastal 306 ja 2016. aastal 236 last ehk sündide arv on langenud 80 võrra. Valga haiglas sündis tema sõnul 2006. aastal 247 ja 2016. aastal 132 last ehk sündide arv on vähenenud 115 võrra. Peaminister lisas, et sündivus on langenud ka Kagu-Eesti kolmandas, see tähendab Võru haiglas.

„Ma saan tänase info kohaselt aru selliselt, et meditsiinipersonal mõlemas haiglas ja nõukogu tasandil ütlevad, et nad on valmis sünnitusosakondadega jätkama, aga küsimus on rahalise katte puudumises. Ja see on see, ma arvan, mille üle tuleks debateerida,“ lausus Ratas.

Peaminister toonitas, et lahendus tuleb leida ja kinnitas, et tema on valmis sel teemal lähinädalatel arutelusid pidama. Ta nentis, et konsensuse korral saab valitsus teha reservfondist eraldisi, et erakorraliselt haiglale lisavahendeid anda.

Ratas vastas veel Arto Aasa küsimusele kodakondsuspoliitika, Jaak Madisoni küsimusele uue riigihaldusministri, Liina Kersna küsimusele ministri huvide, Artur Talviku küsimusele väikeaktsionäride ja väikeinvestorite kaitse ning Monika Haukanõmme küsimusele pensionide kohta.

Kultuuriminister Indrek Saar vastas Krista Aru küsimusele Kultuuriministeeriumi sihtasutuste ja avalik-õiguslike juriidiliste isikute remondivahendite kohta riigieelarve strateegias alates aastast 2019.

 

Allikas: Eesti Riigikogu